Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gemeente is op zoek naar meer zwerfafvalrapers

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Iedereen kan een afvalraper zijn. Dat schrijft de gemeente in een persbericht. “Om te kunnen wandelen, fietsen en buitenspelen in een schone omgeving, zijn zwerfafvalrapers onmisbaar. De gemeente ondersteunt deze vrijwilligers met een veiligheidshesje, handschoenen, vuilniszakken en een afvalgrijper. Wilt u ook een steentje bijdragen? Word ook een afvalraper.”

Medewerkers van de gemeente maakten vorige week een aantal schoonmaakrondes door Hasselt. In het kader van de Landelijke Opschoondag die afgelopen zaterdag plaatsvond liepen zij met afvalgrijpers door de straten. “Een gezellige en nuttige activiteit. Wilt u samen met collega’s een zwerfafvalwandeling organiseren? De gemeente zorgt voor de materialen. Stuur een mail naar duurzaam@zwartewaterland.nl”, aldus de gemeente.

Om de krachten te bundelen en ideeën uit te wisselen, nodigt die alle zwerfafvalrapers in Zwartsluis uit voor een bijeenkomst in Sluuspoort op 10 april van 20.00 tot 21.00 uur. “We willen de vrijwilligers die het mooie Zwartsluis schoonhouden bedanken. Ook inwoners die graag willen helpen, zijn van harte welkom. Meld u aan via duurzaam@zwartewaterland.nl. De bijeenkomst voor Hasselt volgt in mei.”

De gemeente hoopt dat er nieuwe afvalrapers bijkomen. “Plastic flesjes, peuken en snoeppapiertjes. Zwerfafval maakt onze straten niet fraai, maar het is ook nog eens slecht voor de natuur en onze gezondheid. Als het voorjaar dan straks toch echt aanbreekt, willen we vooral genieten van een schone leefomgeving waar de natuur de ruimte heeft om tot bloei te komen. Daarom is het belangrijk dat we samen actie ondernemen om onze buurten schoon te houden”, is te lezen in het persbericht.

“Hoewel het werk van de zwerfafvalrapers eigenlijk overbodig zou moeten zijn (als we allemaal op de goede manier met afval zouden omgaan), is de gemeente ontzettend blij met het werk van deze vrijwilligers. Elke kern heeft een groepje mensen dat zich steeds weer inzet om afval op te ruimen. Fantastisch werk”, besluit de gemeente.

Enrico Kolk