Afbeelding
Foto: breman.net

Stichting hoopt op veel deelnemers na viraal gaan van Luiemotte

Algemeen

GENEMUIDEN – Luiemotte ging vorig jaar viraal. Een kort filmpje over de Genemuider traditie werd wereldwijd door honderdduizenden mensen bekeken. Ook in Genemuiden zat Luiemotte weer in de lift met drie deelnemende groepen. “We gaan ervan uit dat die aandacht ook dit jaar resulteert in een mooi aantal deelnemers”, zegt voorzitter Robert Pleijsier van de stichting Vrienden van Oud-Genemuiden.

Ook een korte promotiefilm van de stichting trok de afgelopen weken veel aandacht. In de wandelgangen horen de ‘Vrienden’ ook dat er plannen zijn voor deelname. Dat betekent dat Genemuiden dan op 1 mei weer wakker wordt gemaakt door gebel en gezangen van groepjes ‘Luiemottes’. Pleijsier benadrukt dat deelnemen geen weken werk betekent. Een Luiemotte hoeft geen ingewikkeld bouwwerk te zijn. “Een beetje creativiteit is natuurlijk leuk, maar je hoeft echt geen kunstwerk te maken. Het belangrijkste is dat deze prachtige traditie weer wordt voortgezet”, zegt Pleijsier. 

De regels zijn eenvoudig: de basis vormt een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er voor de vorm wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt. Maar het belangrijkste is de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal en een enkel lint of slinger zijn toegestaan. En vergeet niet om een klein kind of een pop mee te nemen! Rond de Luiemotte mogen maximaal acht kinderen lopen.

Op de ochtend van woensdag 1 mei mogen de Luiemottes vanaf 7.00 uur vrij door Genemuiden trekken. Om half acht moeten ze zich melden bij de controlepost bij tandarts Rooker aan de Irenestraat. Rond kwart voor 8 verzamelen de Luiemottes zich op de Kaai, vóór ’t Olde Staduus. De deelnemers krijgen daar wat lekkers. ’s Avonds om zeven uur verzamelen de Luiemottes zich bij het Historisch Centrum Genemuiden. Dan ontvangen ze van burgemeester Bilder een medaille. Daarna maken ze ook een rondgang door de Meente. 

Op www.oudgenemuiden.nl is te zien hoe een Luiemotte gemaakt wordt. Er is een handleiding, foto’s van het maken van een Luiemotte en een film. Wie wil meedoen, kan een mail sturen naar info@oudgenemuiden.nl met daarin naam (contactpersoon), telefoonnummer en het aantal deelnemende kinderen.

Enrico Kolk