Afbeelding

Dichtwedstrijd in teken van '75 jaar vrijheid in Nederland'

Cultuur

ZWARTEWATERLAND - Dichtend Zwartewaterland kan zich gaan opmaken voor een gemeentebrede dichtwedstrijd, die in het teken staat van ‘75 jaar vrijheid in Nederland’. Zowel jong als oud kan meedoen aan ‘Dicht op vrijheid’, dat op 31 januari van start gaat in het gemeentehuis.

Initiators zijn culturele organisaties SCAB, SCEG, SAKZ en Bibliotheek Zwartewaterland. “We dachten als SCAB in eerste instantie weer aan een projectkoor om 75 jaar vrijheid te vieren”, vertelt Corrie Folkersma van de organisatie. “Maar er zijn in die periode al veel bevrijdingsconcerten. Daarom besloten we om een dichtwedstijd te organiseren. Dat was al weer tien jaar geleden; toen in Hasselt, nu in de hele gemeente.”

Op vrijdag 31 januari om 16.30 uur trapt wethouder Gerrit Knol de wedstrijd af in het gemeentehuis in Hasselt. Hij draagt dan een zelfgeschreven gedicht voor. Ook de winnaar van een dichtwedstrijd voor gedetineerden is aanwezig om zijn poëzie ten gehore te brengen. Daarnaast hoopt de organisatie nog een singer-songwriter te kunnen strikken voor deze middag.

Na de bijeenkomst kan iedere Zwartewaterlander in de daaropvolgende twee maanden zijn of haar gedicht aandragen. De spelregels zijn simpel. “Het moet gaan over vrijheid”, legt Folkersma uit. “Wat betekent dat voor jou? We hopen dat er niet alleen oorlogsgedichten binnenkomen, maar vooral ook over wat vrijheid nu betekent.”

De organisatie hoopt op vele honderden gedichten van zowel jong als oud. Om ook de jeugd erbij te betrekken, organiseert zij dichtworkshops voor groepen 7 en 8. De zestien Zwartewaterlandse basisscholen kunnen zich daarvoor aanmelden. Voor de middenbouw is er een lesbrief om zogeheten elfjes te maken; een gedicht van elf woorden verdeeld over vijf regels. “Hopelijk krijgen we zo ook veel gedichten van de jeugd binnen”, aldus Folkersma.

Eind maart sluit de inschrijvingstermijn en buigt een jury, met daarin onder andere Neerlandicus Jan Kristen en de Hasselter dichter Casper de Jong, zich over de aangeleverde poëzie. Tijdens een culturele bijeenkomst op 24 april worden de winnaars in de verschillende categorieën (‘jeugd’ en ‘volwassenen’) bekendgemaakt. De genomineerden mogen dan hun gedicht voordragen, waarna de prijsuitreiking plaatsvindt. Meer daarover op een later moment.