Sportclub komt sneu weg tegen Rijnsburgse Boys

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN ? Sportclub Genemuiden heeft zaterdag met 2-3 verloren van Rijnsburgse Boys. Gezien de verhoudingen in het veld was deze nederlaag niet terecht, maar in de topklasse gelden bepaalde wetten. Als je op bepaalde momenten even niet oplet, lopen er altijd wel een aantal spelers rond die het verschil maken. Zaterdag was dat Raily Ignancio. Hij scoorde twee treffers.

Moet je de bal nu wel of niet uitspelen als er een speler van je tegenstander geblesseerd raakt. Dat was zaterdag de grote vraag. Sportclub Genemuiden deed dat twee keer wel.  Rijnsburgse Boys dat dat in de 69ste minuut niet toen Erik Rotman wilde corrigeren en geblesseerd raakte. Waar Sportclub even in slow-start stond, ging de opponent uit Rijnsburg door. Met een man minder was even de organisatie weg. Alleen Rainier Resokario kon Ignacio nog afstoppen in de zestien. De sterke spits draaide zich knap vrij en het was raak. Het bleek de winnende treffer en de frustratie was groot. Was Genemuiden nu te eerlijk geweest of was Rijnsburgse Boys nou zo onsportief? Bij de supporters was het duidelijk. Na afloop werden de spelers van Rijnsburgse Boys door een aantal fanatieke supporters uitgemaakt voor ?onsportievelingen'. Toen Igancio na afloop na afloop wat overdreven zijn overwinningsfeestje vierde, liepen de gemoederen nog even hoog op, maar het liep allemaal met een sisser af.

Feit was wel dat Sportclub Genemuiden sneu weg kwam. De ploeg speelde gewoon een goede wedstrijd tegen het gevaarlijke Rijnsburgse Boys, dat een aantal sterke spelers in de gelederen heeft. Deze week werd duidelijk dat het contract van hoofdtrainer Hans van Dijkhuizen na dit seizoen niet wordt verlengd. De spelers willen echter dolgraag met hem verder. Sportclub schoot uit de startblokken. Het leek erop dat ze een signaal wilden afgeven. Dat leidde tot enkele dreigende momenten voor het vijandelijke doel, maar kansen waren er niet. Rijnsburgse Boys loerde op de counter en kwam in de 19e minuut op voorsprong. Uit een corner kopt e Ahmed Ali knap raak. Zes minuten later kreeg Javier Martina van de bezoekers alle gelegenheid om te vuren. Zijn schot ging echter naast. In de 28ste minuut kwam Sportclub Genemuiden langszij via Resokariio. Daarna werd de wedstrijd steeds spectaculairder met kansen voor beide ploegen. In de 35ste minuut had Sportclub Genemuiden geen vat op de omschakeling van Rijnsburgse Boys. Ignacio nam het Genemuider doel onder vuur. Albert Flier wist met een knappe redding de 1-2 te voorkomen. Even later werd een goed schot van Patrick Lip met moeite naast getikt door goalie Richard van Nieuwkoop.  In de 41ste min uut ging het fout voor Sportclub. Een corner van Sportclub werd afgeslagen. Rijnsburgse Boys schakelde razendsnel om en was Sportclub gewoon te snel af. Ignacio maakte het goed af: 1-2. Sportclub slaagde er in om nog voor rust de schade te herstellen. Anne van der Kolk kopte knap raak. Daarna wist Flier met een knappe redding de 2-3 van Javier Martiena de voorkomen.

Helmich Lubberts

Na rust probeerde Sportclub een voorsprong te forceren. De ploeg was er enkele keren dichtbij. Zoals in de 60ste minuut. Uit een voorzet vanaf rechts kopte Philip Ties in kansrijke positie naast. De grootste kans was echter voor  Anne van der Kolk. Vrij voor de keeper, schoot hij niet goed in. Goalie Van Nieuwkoop kon redding brengen en liet zich ook in de rebound niet passeren. De 3-2 hing in de lucht, maar het doelpunt viel aan de andere kant, zoals eerder beschreven. Daarna moest trainer Van Dijkhuizen risico's nemen en kreeg Rijnsburgse Boys de ruimte die het zo graag wil. Genemuiden kwam een aantal keren goed weg, zoals in de 75ste minuut, toen Martina de paal raakte. Genemuiden kwam niet verder dan een schot van Jacco Riemens (naast) en een vrije bal van Rotman (gepakt door de keeper). Naarmate het laatste fluitsignaal dichterbij kwam, verloor de aanvalsstrijd van Sportclub steeds meer structuur. Bal werden de zestien in gepompt, maar even zo snel weer weggepeerd door Rijsnburgse Boys. De bal wilde niet lekker vallen voor Sportclub, zodat kansen uitbleven. De grootste mogelijkheid was een kopbal uit een vrije bal, maar doelman Van Nieuwkoop was attent.

De 2-3 achterstand viel niet meer weg te poetsen, tot frustratie van supporters en spelers. En zo werd het doorspelen van Rijnsburgse Boys (onsportief of professioneel, het is maar hoe je het bekijkt), beloond met een driepunter. En kreeg Sportclub opnieuw de les dat je in de topklasse altijd alert moet zijn.