Afbeelding

Anna van der Breggen geridderd

Sport

HASSELT – Anna van der Breggen heeft woensdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. In de Ridderzaal werd de wielrenster uit Hasselt geridderd door de minister van sport Edith Schippers.

Van der Breggen pakte op de Olympische Spelen een gouden medaille in de wegwedstrijd en brons in de tijdrit. Het bracht minister-president Mark Rutte ertoe om Van der Breggen de ‘Koningin van de Spelen’ te noemen. Ook omdat de wielrenster vlak na haar winst niet alleen aan haarzelf dacht, maar zich erg bezorgd maakte over haar teamgenoot Annemiek van Vleuten.

Huldiging

Donderdagavond wordt Anna van der Breggen op grootse wijze in Hasselt gehuldigd. Met haar familie vaart ze in een Koninklijke sloep door de grachten van Hasselt naar de feesttent. “We verwachten heel veel mensen langs de grachten, maar zeker ook in de feesttent”, aldus André Koudijs, initiatiefneemster van de huldiging van olympisch kampioene. “Dat heeft Anna verdiend. Hopelijk komen er honderden mensen uit Hasselt, maar ook uit de regio om haar te huldigen.”

De huldiging begint donderdag bij de Kalkovens. Daar stapt Anna van der Breggen met haar familie in de sloep. Een bijzondere sloep, want de koninklijke familie heeft hier tijdens Koningsdag een rondvaart in gemaakt in Zwolle. De sloep krijgt een escorte van twee boten, waarop de muziekkorpsen zitten.

De rondvaart eindigt bij de feesttent aan de Grintwal, waar Van der Breggen fietsend over een rode loper de feesttent van het Euifeest binnenkomt. Na toespraken van onder andere burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland en Henk van Dijk, oud-trainer van Van der Breggen is er een afterparty.

De huldiging is vanaf 20.00 uur te zien bij TV Oost.