Tennekes

Hasselt loopt uit voor Van der Breggen

Sport

HASSELT - Anna van der Breggen is vanavond gehuldigd in Hasselt. De (Nederlandse) koningin van de Olympische Spelen, met goud en brons de meeste succesvolle landgenote in Rio, kreeg na een boottocht door de Hasseltse grachten een geweldig onthaal in de grote feesttent aan de Grintwal.

"Ik ben er even stil van. Ik wist niet dat Hasselt zoveel inwoners had", zei Van der Breggen toen ze op het podium een microfoon in de handen kreeg gedrukt. Met vriend Sierd-Jan en haar familie en vrienden naast zich op het podium liet de renster de lange stoet aan dankwoorden als een warme douche over zich heen kletteren.

Achtereenvolgens Wielervereniging De Noordwesthoek, burgemeester Bilder van Zwartewaterland, de Zwolse sportwethouder De Heer, Oranjevereniging Hasselt en Zwartewaterland Helpt spraken mooie woorden tot de in Zwolle geboren, in Hasselt getogen en in Zwolle woonachtige Van der Breggen. "Hoort ze bij Hasselt of bij Zwolle", vroeg burgemeester Bilder zich af. Het was een retorische vraag voor vrijwel aanwezigen. "Ik denk dat iedereen hier vanavond kan zien dat ze bij Hasselt hoort", aldus Bilder tot de juichende menigte.

"Ontzettend bedankt dat jullie allemaal zijn gekomen", sprak Van der Breggen tenslotte. "Ik had wel een huldiging verwacht, maar niet dit. Hasselt of Zwolle, dat maakt niet uit. Dit is fantastisch. En ik wil ook eindelijk een keer mijn vriend bedanken. Hij staat vaak op de achtergrond en wil niet op de voorgrond, maar hij is er altijd voor mij. Sierd-Jan, heel erg bedankt".

Van der Breggen zei later geen partij te willen kiezen in de Zwolle-Hasselt-discussie. "Ik snap niet waarom dat zo'n ding is. Het kan het toch heel goed samengaan? Ik ben opgegroeid in Hasselt en woon nu in Zwolle." Van der Breggen vond de avond 'heel bijzonder'. "Ik had niet verwacht dat het zoveel met me zou doen. Het is anders (dan die andere plichtplegingen deze week, red.) omdat ik dit samen met m'n familie heb mogen beleven."

 Anna met haar ouders