Gerard Meijeringh

Jorg Prins wint Zwartewaterlandloop

Sport

ZWARTSLUIS - Jorg Prins heeft vrijdagavond de Zwartewaterlandloop gewonnen. Bij de vrouwen was Elianne Huitema de sterkste.

Prins volbracht de 12,2 kilometer in een tijd van 45,.17. Marten Bolt zorgde voor plaatselijk succes door als tweede te eindigen in 45.49. Lambert Russcher lag lange tijd op een tweede plek, maar moest in het slot van de loop passen. Hij kwam als derde over de streep in 46.36.


Met Prins kreeg de Zwartewaterlandloop een winnaar uit Meppel. In mei won hij al de 4 van Meppel. "Het ging lekker, maar het laatste stuk moest ik alleen lopen. Dan is 6 kilometer best lang", aldus Prins, die van tevoren niet had verwacht dat hij zou winnen. "Mijn doel was om een tijd tussen de 45 en 46 minuten te lopen. Dat is gelukt. Ik ben tevreden. Het parcours is geweldig. Het eerste stuk is zwaar met slecht asfalt. Daarna ga je de dijk over en ga je het landschap in. Heel mooi. Daar geniet ik van. Het was hartstikke mooi." Prins was jarenlang actief als mountainbiker en wielrenner. Dit jaar besloot hij zich toe te leggen op hardlopen. Hij wilde de marathon van Rotterdam lopen en dat lukte. Hij liep een tijd van 3.08 uur. "Daarna was het te laat in het seizoen om weer te gaan moutainbiken en wielrennen. Ik had de goede vorm te pakken en ben doorgegaan met hardlopen. Of ik volgend jaar weer mee doe in Zwartsluis? Ik denk het wel."

Bij de vrouwen wist Huitema, komende uit Zwartsluis, maar al drie jaar woonachtig in Sittard, niet wat ze moest verwachten op haar 12,2 kilometer. Geruime tijd kon de triatleet niet hardlopen vanwege een voetblessure (beknelde zenuw). Met behulp van zooltjes kon ze afrekenen met de kwetsuur. Huitema kwam uitstekend voor de dag bij de Zwartewaterlandloop. Ze won overtuigend in een tijd van 51.44. "Ik ben tevreden. Het gaat elke week beter. Ik kon het tempo goed volhouden. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik heb nog niet veel loopwedstrijden gedaan."

In totaal deden 274 lopers mee aan de Zwartewaterlandloop. 100 kinderen deden mee aan de Kidsloop. Nieuw onderdeel was de Agenietenrun. Een loop van 3 kilometer voor leerlingen van de middelbare school. Slechts 20 leerlingen deden mee. "Dat viel tegen", sprak Inge Huitema namens de organisatie. Wel was ze zeer tevreden over de andere onderdelen. "De Kidsrun was prachtig. Er deed zelfs een ventje van vier jaar mee. We kunnen zeker blij met het totaal van 274 deelnemers bij de Zwartewaterlandloop. Dat is meer dan vorig jaar." De organisatie gaat in de toekomst op dezelfde voet verder. "Het parcours blijft hetzelfde. Wel willen we de clinics proberen uit te breiden. Misschien komen we wel met een openbare clinic. In Zwartsluis, Genemuiden, Hasselt of Sint Jansklooster. We gaan erover brainstormen."