Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Draadje is dun voor TTV Hasselt

Sport


(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - In vroegere tijden was Tafeltennisvereniging (TTV) Hasselt een levendige tafeltennisvereniging met ruim veertig leden. Tegenwoordig bestaat het ledenbestand uit ruim tien tafeltennissers. Voorzitter Freek Dekker luidt de noodklok. 

Freek Dekker is een man van de club. TTV Hasselt werd opgericht in 1964. Zo’n drie jaar later schreef hij zich in als lid. Tuinbeek was de oprichter van de vereniging. Hij polste mij. Ik ben er bijgekomen en ben nooit meer weggegaan”, aldus Dekker. 

De huidige voorzitter maakte de glorietijd van de vereniging mee. “Jarenlang ging het heel erg goed met de club. We hadden ruim veertig leden. Het was altijd lekker druk en zeer gezellig. In die tijd speelden we nog in de eerste klasse.” Vervolgens kwam TTV Hasselt in een zware periode terecht. “Eind jaren 70/begin jaren 80 ging het minder. Er zaten verkeerde mensen aan het roer. Er was geen aanloop meer van nieuwe leden. Eind jaren tachtig/begin jaren negentig hadden we maar 6 á 7 leden. Dat was het absolute dieptepunt.” 

Dekker wordt niet blij van de huidige stand van zaken. Het ledenaantal is gedaald en bestaat nog maar uit dik tien tafeltennissers. Veel leden zijn op leeftijd en dat maakt de vereniging extra kwetsbaar. “Twee jaar geleden hadden we nog een jeugdteam, maar die is uit elkaar gevallen. We hebben van alles geprobeerd om jeugd te trekken. We hebben bijvoorbeeld een scholierentoernooi georganiseerd. Dat trekt best veel mensen, maar er blijft niks hangen. De jeugd heeft allemaal andere dingen te doen.” 

Is het voortbestaan van TTV Hasselt in gevaar? “Nog niet, maar bijna wel”, is het antwoord van Dekker. “Er moeten niet nog meer leden wegvallen. Financieel redden we het nog steeds. Geert Beugeling is onze sponsor. Dankzij zijn hulp zijn we financieel nog niet in de problemen gekomen.” 

Beugeling, eigenaar van Beugeling Bouwinspect, vindt het jammer dat de tafeltennisvereniging in zwaar weer zit. “Eerder was het zo’n bloeiende en grote vereniging. Ik vind dat de club moet blijven bestaan. Daarom blijf ik de club als hoofdsponsor ondersteunen. Ik doe het trouwens niet alleen. Er zijn ook verschillende subsponsors”, aldus Beugeling. Hij verbaast zich erover dat er momenteel zo weinig jeugdleden zijn bij TTV Hasselt. “Kinderen willen echt wel, maar ze worden toch geremd. Dat is zo jammer. Ze kiezen in Hasselt liever voor het voetbal. In Zwartsluis kan het wel. TTV Zwartsluis is een goede vereniging. En het kan ook in plaatsen als Nunspeet en Kampen. Waarom dan niet in Hasselt?” 

Volgens Dekker moet er wat gebeuren. “Of we wellicht moeten fuseren? Misschien wel. Zo kunnen we niet doorgaan. Er moeten nieuwe leden bijkomen. Een fusie of samenwerken met een andere vereniging. We hebben een brief naar TTV Zwartsluis gestuurd met de vraag of we samen kunnen werken. Daar hebben we nog geen bericht over gehad. Wel kunnen onze jeugdleden trainen in Zwartsluis. Dat gaat dit jaar nog gebeuren.” 

Beugeling denk dat TTV Hasselt zich meer moet laten zien. “Dat kun je bereiken door dingen te organiseren, zoals bijvoorbeeld clinics. De club moet weer wat bloei krijgen. Dat is echt nodig.”

Gerard Meijeringh