Een deelnemer in actie bij het WK Telefoonboekbiljarten. Met een biertje in de hand kijken toeschouwers toe.
Een deelnemer in actie bij het WK Telefoonboekbiljarten. Met een biertje in de hand kijken toeschouwers toe. Foto: Gerard Meijeringh

Vincent de Gloire wint geslaagde vijfde editie WK Telefoonboekbiljarten

Sport

GENEMUIDEN - Vincent de Gloire heeft zaterdag de vijfde editie van het WK Telefoonboekbiljarten gewonnen. Maar de grote winnaars zijn de zorgmedewerkers die zich hadden aangemeld. Zij krijgen waardebonnen ter waarde van totaal 60 euro.

Vooraf werd verwacht dat de vijfde editie van het evenement een record aantal deelnemers zou trekken, maar dat bleek toch ietwat tegen te vallen. “We zaten op 116 deelnemers. Er zijn mensen niet op komen dagen en dat is vervelend, omdat je alles al klaar had. Nu hadden we poules van 20 en van 19 spelers”, aldus Wim Rietman.

Bij het WK Telefoonboekbiljarten liggen twee (houten) boeken midden op de biljarttafel. Tussen deze obstakels is het de bedoeling om met de witte bal de rode te raken. In 2017 werd het WK Telefoonboekbiljarten voor het eerst georganiseerd door Biljartvereniging Het Zwarte Water (HZW). Genemuiden werd op de kaart gezet in de Nederlandse biljartwereld. Er werd een filmpje gemaakt en in mum van tijd was het een hit op Facebook en de site van de bond. Het evenement begon in 2017 met 42 deelnemers. In 2020 waren dat er 120 en werd er een wachtlijst gehanteerd. Daarna gooide corona twee keer roet in het eten en werd het evenement niet georganiseerd.

Het WK Telefoonbiljarten is uitgegroeid tot een begrip met deelnemers uit binnen- en buitenland. Klaas van den Berg van de organiserende vereniging HZW won de laatste editie in 2020. Zaterdag slaagde hij er niet in om zijn titel met succes te verdedigen. “Klaas kwam er niet aan te pas. In de finaleronde kon hij geen potten breken. Het niveau wordt steeds beter.”

Dat bleek ook wel aan het einde van het evenement. Oorspronkelijk stonden de laatste wedstrijden gepland voor 18.00 uur. “Maar de laatste bal werd om 20.00 uur gestoten. De deelnemers worden steeds beter. Dan loopt het uit. We hadden zelfs de Nederlands kampioen 9-bal op de deelnemerslijst staan”, aldus Rietman. De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Bilder. Daarna kon de afterparty in Schippers Welvaren beginnen.
HZW kijkt zeer tevreden terug. “Het was leuk en zeer geslaagd”, aldus Rietman, die blij is dat 245 zorgmedewerkers worden beloond met twee waardebonnen van 30 euro. Mede mogelijk gemaakt door de steun van verschillende sponsoren. “Deze week gaan we de boel afronden en dan gaan we kijken of er nog geld is overgebleven. Als dat het geval is, dan gaat dit ook naar een goed doel”, besluit Rietman.

Gerard Meijeringh