Pedro Sluiter

Zeven onderscheidingen: Lintjesregen daalt neer op Zwartewaterland

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND ? De jaarlijkse lintjesregen is ook weer neergedaald op Zwartewaterland. De inwoners die zich dermate hebben ingezet voor de samenleving dat ze daarvoor zijn onderscheiden, kregen hun lintje uit handen van burgemeester Eddy Bilder.

Dat gebeurde vrijdagmorgen op het gemeentehuis in Hasselt en later die ochtend werd voor een lintje uitgeweken naar het Tapijtmuseum in Genemuiden. Zeven Zwartewaterlanders zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau of Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In de eerste categorie waren er lintjes voor Anneke Boltje-Zunnenberg, Susanna de Graaf-Dragt, Geertje Klazina Krabbe Kuiper, Wolter van Hasselt en Marinus BurgMeijer. Een ?ridderlijke' decoratie was er voor Cornelis van Beek en Emile Adriaan Benvenuto van Rouveroij van Nieuwaal. Boltje is onder andere bekend als voormalig bestuurslid binnen de VVD Zwartewaterland. Ze was vijftien jaar lid van het dagelijks bestuur van de Lawn Tennisvereniging Zwartsluis en was afwisselend penningmeester en secretaresse. Tot op de dag van vandaag is ze lid van het dagelijks bestuur van Stichting Zwembaden Zwartewaterland. Haar inzet voor de Stichting Kleine Noden verdient ook een vermelding, evenals haar inzet voor Stichting Sluuspoort. De Graaf-Dragt maakte zich verdienstelijk voor Toneelvereniging de Nieuwesluis en was jarenlang secretaresse van Buurtvereniging de Nieuwesluis. Haar maatschappelijke betrokkenheid blijkt verder uit haar grote inzet voor Veilig Verkeer Nederland. Tevens was zij vrijwilliger bij Radio Zwartewater FM en is ze momenteel ouderling in de Gereformeerde Kerk. Krabbe-Kuiper kreeg haar lintje vanwege haar vroegere activiteiten als leidster bij de padvinders. Maar ook voor haar recente werkzaamheden als wijkmedewerkster van de Gereformeerde Kerk Zwartsluis, het organiseren van Vrouwenochtenden en haar wekelijkse bezoek aan haar kleindochter met een verstandelijke beperking.

Tot de palmares van Van Hasselt behoort zijn werk als lid van kerkenraad De Baak. Alsook zijn eerdere betrokkenheid bij Oranjevereniging Hasselt. Tot op de dag van vandaag is Van Hasselt een drijvende kracht voor Hasselts Fanfare en het Diaconaal Platform Zwartewaterland. Vermeldenswaardig is verder zeker ook dat hij medeoprichter is van de voedselbank. Burgmeijer is kunstenaar en geldt als ?autodidact wildlife-artiest. Hij is wijkouderling in de Gereformeerde Kerk van Genemuiden en mede-initiatiefnemer van de nog vrij jonge Stichting Promotie Genemuiden. Tevens is hij initiator van Te Kunst en te Keur, een kleurrijk festival waarbij onder andere bedrijven de Oranjevereniging, kunstenaars en vrijwilligers zich samen inzetten voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur. Van Beek is bekend vanwege zijn inzet in het verleden als secretaris van de Stichting Bedrijven met Bedrijfsbrandweer. Hij was lid van de OR ten tijde van reorganisaties, personeelsreductieplannen en het sociaal statuut en maakte deel uit van de Onderzoeksgroep Brandweer Ongevallen. Tevens was Van Beek voorzitter van de voormalige Visiegroep Veiligheid. Tot op heden is Van Beek voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers.

Van Rouveroij op zijn beurt was jarenlang wetenschappelijk hoofdambtenaar aan het Afrika Studiecentrum in Leiden. Hij sprong in de bres voor het behoud van de brievenbus in Genne en ook voor het behoud van de school in Genne. Daarnaast was Van Rouveroij regisseur van films en documentaires voor de Historische Vereniging Staphorst. Bekend is hij zeker ook van de film ?Staphorst in tegenlicht'. Deze film gaat over het gedachtengoed in bevindelijke kringen en was genomineerd voor een Gouden Kalf bij het Nederlands Filmfestival in 2008. Andere titels van zijn hand zijn ?Rijssens stille oorlog' en ?Houdt God van vrouwen?'.