Kledingbank Overijssel helpt mensen in nood

Partnerbijdrages

ZWARTSLUIS - Met de komst van Henny Martensen -eind 2010 verhuisden zij en haar man naar Zwartsluis- hebben Zwartewaterland en de directe omgeving sinds kort een eigen kledingbank. Hier kunnen mensen terecht die in financile nood verkeren. "Tot mijn schrik was er in deze omgeving nog geen kledingbank, terwijl hier veel meer mensen zijn met financile problemen dan in het westen."

De link met het westen kan Martensen makkelijk maken. Oorspronkelijk komt zij uit Wilnis, een plaatsje in de provincie Utrecht. Ook daar richtte zij een kledingbank op. Na deze drie jaar gerund te hebben, verhuisden zij en haar man naar Vollenhove, waar ze Kledingbank Steenwijkerland opzette. Na viereneenhalve maand kwam hier echter al een einde aan, omdat het echtpaar Martensen zich niet thuis voelde in Vollenhove. Zwartsluis werd als nieuwe woonplaats verkozen, met als direct gevolg: het ontstaan van Kledingbank Overijssel. Zo'n 23 gezinnen worden in Zwartewaterland en omgeving van kleren voorzien. "En niet alleen kleren", vertelt Henny, die ook nog steeds mensen in Wilnis helpt. "Het is wel de hoofdmoot, maar de hulpvoorziening is heel breed. Meubels kunnen we niet in ons huis opslaan. Maar als de nood hoog is, proberen we ook hier voor te zorgen. Zo hebben we zwangere vrouwen voorzien van bijvoorbeeld bedjes, badjes en kinderwagens. En tegen de kerst zorgen we dat ieder gezin een kerstpakket krijgt. Shampoos, tandenborstels, noem het maar op, alles is hier dus welkom."

Schuldsanering

Alleen mensen die het echt nodig hebben, kunnen bij de Kledingbank Overijssel terecht. "Het gaat bijvoorbeeld om gezinnen in de schuldsanering die wekelijks van 50 euro moeten leven", legt Henny uit. "Bij deze gezinnen is het zelfs onmogelijk om kleren bij de kringloopwinkels te kopen. Om te zorgen dat de spullen bij de juiste mensen terechtkomen, moeten zij wel eerst kunnen laten zien dat de financile nood er is. Het interesseert ons niet waardoor mensen in de schulden terecht zijn gekomen, ook al is dat door hun eigen schuld. Het gaat ons er om dat zij nú geholpen moeten worden."

Overbruggen

In een bovenkamer van hun woning in de Roerdompstraat worden alle geleverde kleren en schoenen opgeslagen. "Het gaat er om dat de kleren gewassen zijn en van deze tijd", vertelt Henny. "Ook krijgen we geregeld nieuwe kleren van winkels, met de kaartjes er nog aan. Uiteindelijk gaat het ons om dat je niet aan iemands kleren kan zien of hij of zij in de schuldsanering zit. Wij helpen ze de moeilijke tijd te overbruggen."

En om inname en weggave zo discreet mogelijk op elkaar af te stemmen, zorgt Henny dat kleren uit bijvoorbeeld Zwartsluis niet bij gezinnen terechtkomen uit dezelfde plaats. "Dat lukt niet altijd, maar we proberen het wel zo veel mogelijk", benadrukt ze.

Toename

Voor Zwartsluis en omgeving geldt op dit moment geen wachtlijst, maar Henny verwacht dat het aantal gezinnen dat op Kledingbank Overijssel is aangewezen nog wel verder toeneemt. "Dat zagen we ook in Vollenhove nadat er over geschreven was. We hadden de krant zelf nog niet in handen, of de aanvragen stroomden al binnen."

De grote voldoening die het geeft om mensen te helpen, maakt het dat Henny dit werk doet. "En dat blijf ik ook voor 100 procent doen, totdat ik het niet meer kan."
Wie kleding of andere spullen wil doneren of de hulp van Kledingbank Overijssel goed kan gebruiken, kan contact opnemen met Henny via 06-57167645, een mail sturen naar cmartensen@ziggo.nl of naar de Roerdompstraat 15 in Zwartsluis komen.