'Eind 2013 nieuw boodschappencentrum in Hasselt'

Partnerbijdrages

HASSELT - De planning is volgens projectleider Harrie Oppewal ambitieus. Maar als alles volgens plan van de ondernemersvereniging verloopt, staat er eind 2013 een nieuw boodschappencentrum op sportpark 't Hoensbroeck. Voor het andere deel van het 'Winkelplan Hasselt', de aanpak van de historische binnenstad, kunnen bewoners en ondernemers eind 2012 resultaten verwachten.

Al een aantal jaren geeft de Ondernemersvereniging Hasselt aan dat er iets moet gebeuren in hun stad. Begin 2009 komt de middenstand met een eigen plan voor een winkelcentrum op het terrein van voetbalclub Olympia '28. Na veel wikken en wegen van verschillende locaties -Tijlswegje, Hendrik van Viandenplein, Diamanten Bolwerk, Om de Weede, de Gemeentewerf en locatie Zieleman- kiest de gemeenteraad begin 2010 't Hoensbroeck voor een nieuw te bouwen boodschappencentrum. Na het tekenen van een intentieovereenkomst met een ontwikkelaar worden vervolgens in juli en september van dat jaar brainstormsessies belegd met betrokkenen, om een plan uit te werken. "Het Winkelplan bestaat uit twee even belangrijke delen", legt Oppewal uit. "Het opknappen van de binnenstad en de realisatie van een nieuw boodschappencentrum. Waarom beiden even belangrijk zijn? Stel dat je op het voetbalveld een mooi mega-winkelcentrum neer zou zetten. Je zet er een paar supermarkten in en je haalt de Marskramer en de drogist uit het centrum, dan trek je de hele binnenstad leeg. Dat willen we absoluut niet. Het moet elkaar versterken."

Supermarkten

Daarom is de inzet om het boodschappencentrum van enkel supermarkten te voorzien. "En nog een aantal aanvullende winkels als bijvoorbeeld een lunchroom, een bakker of een viswinkel", gaat Oppewal verder. "Daar kun je alleen de dagelijkse boodschappen halen. Dat moet het grote verschil worden met de historische binnenstad. Daar ga je naar toe voor het 'fun shoppen'."
Welke supermarkten het nieuwe centrum betrekken, is afhankelijk van de gesprekken die C1000 en Golff momenteel met elkaar voeren. "Beiden hadden aangegeven meer ruimte nodig te hebben", vertelt Oppewal. "Zij moeten daar nu samen uit zien te komen. Daarom is ook enige vertraging ontstaan. Er zijn drie opties. Optie 1: Golff en C1000 komen in de nieuwbouw. Optie 2: beide supermarkten en een discounter als de Aldi. Optie 3: de C1000 óf Golff en een discounter. Een kleine Aldi heeft zijn eigen doelgroep. Mensen die nu boodschappen doen in een discounter gaan daarvoor naar Staphorst of Stadshagen. In totaal krijgt het nieuwe boodschappencentrum 3.250 vierkante meter aan oppervlak voor de supermarkten. Terwijl dat nu in Hasselt 2.360 is. Er is gebleken dat er behoefte/markt is voor 3.250 vierkante meter. De komende maanden zal er duidelijkheid komen over welke optie het uiteindelijk wordt."

Olympia '28

Voor het inleveren van twee natuurgrasvelden krijgt Olympia '28 een kunstgrasveld terug als compensatie. Daarnaast kan het rekenen op een nieuw materialengebouw. "Dit alles bij elkaar zou voldoende moeten zijn voor de speelcapaciteit die Olympia nodig heeft", legt de projectleider uit.
De plannen voor de bereikbaarheid en parkeergelegenheid in de historische binnenstad moeten nog verder uitgewerkt worden, volgens Oppewal. "De problemen zijn gesignaleerd, nu gaan we kijken waar we de auto's kwijt willen en waar men straks de binnenstad in en uit rijdt. De insteek is in ieder geval om tachtig extra parkeerplaatsen te creren."
Ook de exacte kosten van het plan zijn op dit moment nog niet bekend. In het najaar wordt het totale winkelplan aan de gemeenteraad gepresenteerd, die er vervolgens over moet beslissen.