'Levende portretten' tijdens Boekenweek in Zwartewaterland

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND - Het thema van deze 76e Boekenweek, van woensdag 16 maart tot en met zaterdag 26 maart, is 'Curriculum Vitae - Geschreven portretten'. Dit jaar staat tijdens de Boekenweek het levensverhaal centraal. Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Kader Abdolah. Ook de bibliotheken in Zwartewaterland doen mee aan de Boekenweek.

Autobiografische verhalen zijn erg in trek zoals blijkt uit de CPNB Top-100 van 2009: zes van de tien best verkochte non-fictie-boeken vallen onder dit genre, met bestsellers als de familiegeschiedenis 'Het pauperparadijs'. Successen als het dagboek 'Meisje met negen pruiken' en het prestigieuze brievenproject van Vincent van Gogh illustreren niet alleen de populariteit maar ook de diversiteit van 'geschreven portretten'.

Er werd ook weer een auteur uitgenodigd om het Boekenweekessay te schrijven. Schrijfster Christine Otten en kunstenaar Erik Kessels zijn de makers van het Boekenweekessay 'Good Luck', dat zowel in taal, beeld als geur is uitgevoerd. Het is een ode aan de liefde en de verbeelding; een fictief verhaal, gebaseerd op een verzameling anonieme foto's. Speciaal voor het essay heeft parfumontwerper Tanja Deurloo, van 'Annindriya Perfume Lounge', het parfum 'Good Luck' ontworpen. Het Boekenweekessay ligt vanaf de eerste dag van de Boekenweek in de boekwinkel voor 6 euro. De bibliotheek in Zwartewaterland nodigt iedereen dan ook uit om tussen 16 en 26 maart te komen lezen.

Het boekweekgeschenk 'De Kraai' gaat over een uit Perzi gevluchte man die in Amsterdam als makelaar in koffie werkt. In de avonduren verwerkt hij de twee culturen waarin hij leeft in een roman. Kader Abdolah schrijft hiermee een eerbetoon aan zowel de Perzische als de Nederlandse literatuur. Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek cadeau gedaan door de boekhandel bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan boeken en is dit jaar voor het eerst ook als e-Boekenweekgeschenk beschikbaar. Bibliotheken in Nederland mogen dit boek cadeau doen aan nieuwe leden. Op vertoon van hun bibliotheekpas kunnen bibliotheekleden (volwassenpas) in de bibliotheekvestigingen een bijzonder geschreven portret van Kader Abdolah cadeau krijgen (zolang de voorraad strekt). Niet-leden betalen hiervoor 1 euro.

Tijdens de Boekenweek verschijnt het Boekenweek Magazine boordevol boekentips, maar ook met een interview met Arthur Japin en Annejet van der Zijl en mini-interviewsmet vele andere schrijvers. Boekhandels en bibliotheken bieden dit magazine aan aan de echte leesliefhebber.

Voor nieuwe leden is het erg interessant om juist tijdens de Boekenweek lid te worden van de bibliotheek. Zij ontvangen een speciaal pakketje met daarin een boekenbon van 5 euro, het Boekenweek magazine en het Boekenweekgeschenk. Iedereen die op zondag 20 maart aanstaande het Boekenweekgeschenk (boekeditie, niet de e-book editie) in de trein kan tonen, mag die dag van de NS zelfs gratis met de trein.

De Bibliotheek Zwartewaterland is veelvuldig op internet te vinden. Naast een eigen website www.bibliotheekzwartewaterland.nl, is de bibliotheek te vinden op Hyves, Facebook en YouTube. Sinds kort zijn de bibliotheekmedewerkers ook te vinden op Twitter via @welezennu. Omdat er in Nederland fietsliefhebbers genieten van de Twitterfiets om zo aan andere Nederlanders te laten zien hoe leuk fietsen is, wil de Bibliotheek Zwartewaterland hier graag aanhaken door het Twitterboek te introduceren. Een verrassing voor de Twitteraar die het in handen krijgt en de uitgelezen kans om eens lekker te kwetteren over boeken. Er worden tijdens de Boekenweek twee boeken verspreidt. Degenen die deze boeken in handen krijgen kunnen hierover uitgebreid gaan Tweeten. Gewoon even #welezennu.