Schoonewelle op zoek naar vrijwilligers voor Bezoekerscentrum

Partnerbijdrages

ZWARTSLUIS - 2011 is het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk (EJV 2011). De Stadskoerier en Servicepunt Vrijwilligerswerk zetten daarom organisaties die bestaan bij de gratie van vrijwilligers, in de schijnwerpers. Deze week is dat Schoonewelle Centrum voor Natuur en Ambacht in Zwartsluis. 

Als alles volgens planning verloopt, is fase 1 van het nieuwe Bezoekerscentrum (de oude Van der Woude-panden en de theetuin) gereed op 11 november. Fase 2 (het voormalige SNS-pand) moet klaar zijn vóór of uiterlijk tijdens de Sleepbootdagen in 2012. Een flink aantal organisaties komt daarmee onder een dak, waaronder Schoonewelle. Het Centrum voor Natuur en Ambacht is daarom hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Met de samenvoeging van onder andere de Wereldwinkel, VVV, de Historische Vereniging, Nationaal Landschap en Schoonewelle in een gebouw maken alle gezamenlijke vrijwilligers straks deel uit van een club. "De vrijwilligers moeten dan dus heel breed ingezet kunnen worden", vertelt Eefje Bols van Schoonewelle. "Het is natuurlijk ook weer niet zo dat bijvoorbeeld de techneut achter de balie komt te staan, of iemand die goed kan rondleiden opeens ook voor technische klusjes wordt ingeschakeld."

Maar door de samenvoeging ontstaan er wel meer disciplines. Bols: "Ik denk dat het voor de baliemedewerkers het meest ingrijpend wordt. Zij krijgen straks te maken met een stukje cultuur, historie, natuur, verkoop en gastheerschap. We zitten hier middenin een enorm toeristisch gebied; Nationaal Landschap, een Nationaal Park en Olde Maten. Het gaat er om dat je weet welke informatie je waar kan vinden."

Trainingen
Om dat te realiseren krijgen de vrijwilligers de komende periode verschillende trainingen. "De Wereldwinkel en de VVV vallen onder Landstede", legt Bols uit. "Zij geven cursussen. Zo kunnen we dat mooi combineren. Bijvoorbeeld voor het geven van rondleidingen, daarbij gaat het zowel om de techniek als de inhoud. We hebben nu twee vrijwilligers die binnen Schoonewelle rondleidingen geven. Tot voor een jaar of vier geleden werden er ook rondleidingen door het dorp gegeven. Als we zoiets weer zouden willen realiseren, hebben we in totaal minstens zes rondleiders nodig."

En ook voor het opzetten van een nieuw ICT-netwerk in het Bezoekerscentrum zijn extra handen nodig. "We beschikken nu over een ICT'er", vertelt Bols, die berekent dat alle organisaties samen nu over ruim zestig vrijwilligers beschikken. "Maar dat kan straks echt niet meer met een persoon. En ook het onderhoud, zowel binnen als buiten, wordt veel grootschaliger. Daar komt bij dat we mensen nodig hebben voor de verhuizing. Verder worden er trainingen gegeven in verkooptechnieken, het inrichten van vitrines/exposities en krijgen we een nieuw kassa-afrekensysteem."

Er is volgens Bols altijd wel wat te doen bij Schoonewelle. "Zo hebben we bijvoorbeeld ook enige achterstand met collectieregistratie. Dat houdt in dat elk object bij ons een beschrijving, foto en standplaats krijgt. En daar komt bij dat er regelmatig nieuwe dingen worden gebracht. Die registratie is voor ons heel belangrijk om de status van een geregistreerd museum te kunnen blijven behouden."

Geen watervrees
Geïnteresseerden in vrijwilligerswerk voor het Bezoekerscentrum moeten volgens Bols vooral geen watervrees hebben. "Het lijken misschien veelomvattende taken, maar overal zijn trainingen voor. En daar komt bij dat er altijd gewerkt wordt met minimaal twee personen, er is dus altijd back up." Contact opnemen met Eefje Bols kan via (038) 386 65 55.