Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Verbouwen? Zo begin je!

Partnerbijdrages

Er komt behoorlijk wat kijken bij een verbouwing. Het maakt in dat geval niet uit of je slechts één ruimte of je complete woning gaat verbouwen. Uiteraard is jou er veel aan gelegen dat de klus soepel verloopt. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Omdat verbouwen niet iets is waar de meeste mensen zich dag in dag uit mee bezighouden, weet lang niet iedereen hoe hij begint aan een verbouwing. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je een verbouwing begint.

Zet jouw ideeën op papier

Als je van plan bent om jouw woning te verbouwen, heb je vast voor ogen hoe het uiteindelijk moet worden. Een veelgemaakte fout is dat mensen de ideeën in hun hoofd laten zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je vroeg of laat tegen problemen aanloopt bij de verbouwing. Hier zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Daarom is het verstandig om jouw ideeën op papier te zetten voordat je begint. Denk niet in problemen, maar in kansen. Zet dus echt al jouw wensen op een rijtje. Als je klaar bent met brainstormen, kun je uiteindelijk bepalen wat het beste plan is.

Zelf doen of uitbesteden?

Ligt er eenmaal een plan? Dan kun je inschatten wat er allemaal moet gebeuren. In deze fase is het verstandig om te bepalen wat je zelf wilt doen en wat je uit gaat besteden. Wanneer je zelf niet bepaald handig bent, besluit je misschien om praktisch de hele verbouwing door vakmensen uit te laten voeren. Je kunt in dat geval zelf op zoek gaan naar bijvoorbeeld een elektricien, loodgieter of dakdekker in Amersfoort. Als je niet echt thuis bent in deze wereld, weet je misschien niet goed waar je moet beginnen. In dat geval kun je een aannemer in de armen nemen. Zo’n iemand coördineert de volledige klus en schakelt alle benodigde vakmensen in. 

Bereken de kosten

Voordat je begint met verbouwen wil je vast en zeker weten wat de kosten zijn. Je kunt zo voor jezelf bepalen of een verbouwing financieel haalbaar is. Bovendien voorkom je dat je straks een torenhoge rekening gepresenteerd krijgt waar je op voorhand niet op gerekend had. Om te voorkomen dat je niets vergeet, maak je eerst een lijstje met alle kosten die je verwacht te maken. Loop dit lijstje nu door en zet achter ieder puntje hoeveel het je gaat kosten. Tel tot slot alle kosten bij elkaar op en je weet wat je ongeveer kwijt bent aan een verbouwing.

Maak een planning

Zodra je weet wat een verbouwing je gaat kosten, kun je bepalen wat er allemaal moet gebeuren. Om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden op het juiste moment uitgevoerd worden, maak je een planning. Je weet zo niet alleen wat er wanneer moet gebeuren, maar je hebt ook iets om op terug te vallen tijdens de verbouwing. Heb je de verbouwing uitbesteed aan een aannemer in Utrecht? Dan hoef je zelf geen planning te maken. Dit is namelijk één van de verantwoordelijkheden van een aannemersbedrijf. Denk overigens niet alleen dat zij enkel een planning opstellen, want dat is niet het geval. Een aannemer ziet er namelijk ook op toe dat de verbouwing volgens planning verloopt.