Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Nieuwe Verhalenpaal in gebruik genomen

Algemeen

HASSELT - Wethouder Harrie Rietman nam woensdag de eerste Verhalenpaal bij het Mariaklooster in Hasselt symbolisch in gebruik. Deze paal maakt deel uit van een Bedevaartspad, een route met verbeeldingen en verhalen langs acht locaties.

Er zijn zeven locaties in Hasselt (Overijssel) en één in Zwartewatersklooster. Het doel van de route is het verleden van Hasselt als Hanzestad en Bedevaartsoord beter zichtbaar en beleefbaar te maken voor inwoners en toeristen. Bij de praatpalen vertelt een pelgrim over de gebeurtenissen die op de locatie hebben plaatsgevonden. 

De paal bij het Mariaklooster vertelt het verhaal over de Moderne Devotie, Thomas a Kempis en de gastvrijheid van de zusters. Er komt ook een paal bij de Veerpoort met als onderwerp ‘Hanze en handel, de weerbare stad’. Daarnaast krijgen de Rooms-Katholieke Sint Stephanus en de Grote of Stephanuskerk een paal. Die bij de Rooms-Katholieke kerk vertelt de oorsprongslegende van de Heilige Stede en de Bedevaart naar Hasselt. Bij de Grote of Stephanuskerk gaat het verhaal over de legende van Sint Christoffel, de beschermheilige van reizigers en pelgrims. 

Hasselt maakt al jaren deel uit van een samenwerkingsverband van negen Hanzesteden in Overijssel en Gelderland. De negen plaatsen hebben besloten om zich beter van elkaar te onderscheiden, door een eigen karakteristiek thema te kiezen. Voor Hasselt is de keuze gevallen op de bedevaart als onderscheidend thema. De pelgrimage naar de Heilige Stede maakte van Hasselt in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum. Als bedevaartsoord en onderdeel van het Hanzenetwerk deed het Overijsselse stadje rendabele zaken.

Enrico Kolk