Afbeelding
Bas Wilberink

‘Toeslagenouders’ krijgen kwijtschelding van gemeentebelastingen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Inwoners van Zwartewaterland die zijn gedupeerd in de toeslagenaffaire, hoeven geen gemeentelijke belastingen te betalen. Dat besloot het college van B&W onlangs, op voorstel van wethouder Maarten Slingerland. Eerder werd bekend dat er acht gezinnen in Zwartewaterland slachtoffer zijn geworden van de affaire.

De gemeentelijke vorderingen van ouders die gedupeerd zijn door de problemen rondom de kinderopvangtoeslag worden kwijtgescholden, besloot het college. De zogeheten ‘toeslagenouders’ hebben ook recht op 30.000 euro. Die krijgen ze van het Rijk.

In de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen, die op 1 januari in werking treedt, heeft het demissionaire kabinet diverse maatregelen aangekondigd, waaronder kwijtschelding van belastingschulden, toeslagschulden en andere publieke schulden. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft gemeenten gevraagd om op deze wet te anticiperen en te starten met de kwijtschelding van publieke schulden per 1 juli 2021. Zwartewaterland geeft gehoor aan die oproep. Het collegebesluit is van kracht tot het moment dat de Verzamelwet in werking treedt.

Enrico Kolk