Afbeelding
Foto: Jukka Heinovirta via Unsplash

Controle op sloten kan nu ook met satelliet

Algemeen

REGIO - Het waterschap (WDODelta) controleert jaarlijks op het schoonmaken van sloten door eigenaren en andere onderhoudsplichtigen. Voorheen ging dat met een groep van zestig mensen, maar nu kan dat met veel minder mensen. Een satelliet maakt foto’s van alle zogeheten schouwsloten. Het waterschap gebruikt satellietbeelden om schone sloten in beeld te krijgen.

“Deze schone sloten worden niet fysiek geschouwd. De overige sloten wel. Dat levert zowel tijdwinst op en bespaart kosten”, schrijft het waterschap in en persbericht. Wel is er een addertje onder het gras. “Wij maken gebruik van nieuwe techniek en de beeldkwaliteit van de satelliet is minder scherp dan het voorgaande jaar. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat de sloot foutief is beoordeeld.”

De controle is nodig voor een goede aan- en afvoer van water, verduidelijkt de instantie. Ieder jaar controleert WDODelta 8.000 sloten of deze wel of niet goed zijn schoongemaakt. Het gaat hierbij om een totale lengte van ongeveer 2.500 kilometer. Planten en onkruid zorgen ervoor dat water niet goed kan stromen. “Daarom is maaien belangrijk. Want alleen dan kunnen wij voor extra water zorgen als het al een tijdje droog is. En juist weg laten stromen als er heel veel regen valt.”

Bestuurslid Herman Odink: “Nieuwe technieken maken het mogelijk om de controle met veel minder mensen uit te voeren. Dit is efficiënter en bespaart kosten. Met deze ‘digi-schouw’ brengen satellietbeelden in kaart hoe de sloten zijn onderhouden en zijn schoongemaakt door eigenaren en onderhoudsplichtigen, zoals gemeenten en agrariërs. Onze medewerkers hoeven daardoor alleen nog die locaties te bezoeken die als ‘niet schoon’ uit de computer rollen.” 

Het controleren is op 12 oktober van start gegaan en duurt tot 8 november. Een computerprogramma analyseert de foto’s en beoordeelt in welke sloot te veel begroeiing in het water staat en in welke niet. Odink: “Voor een goed functionerend watersysteem hebben we elkaar nodig. Slooteigenaren helpen het waterschap door de sloot goed te onderhouden en schoon te maken. Ook voor hun eigen aan- en afvoer van water is dit belangrijk.”

Sloten waar toch nog te veel begroeiing in staat, worden door de software als ‘niet schoon’ beoordeeld. Alleen daar gaan medewerkers fysiek schouwen. Na deze fysieke schouw ontvangen de eigenaren en onderhoudsplichtigen, waarvan de sloot niet schoon is, een vriendelijk verzoek om het onderhoud alsnog uit te voeren.”

Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde ‘schouwsloten’ goed zijn schoongemaakt. “Dit is noodzakelijk, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water. In het werkgebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen controleerden voorheen zo’n 60 medewerkers in het veld met een iPad de sloten. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.” 

Enrico Kolk