Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Leerlingen in Zwartewaterland strijden samen in E-waste Race

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - CBS Prins Willem Alexander in Hasselt en Kindcentra Johannes Bogerman en Ichthus in Genemuiden doen mee met de E-waste Race. Wethouder Harrie Rietman gaf maandag het startschot in Hasselt.

Vanaf 14 maart zamelen de leerlingen elektronisch afval (e-waste) in, dat vervolgens wordt hergebruikt of gerecycled. “Wie de prijs ook krijgt, de natuur en het milieu zijn in ieder geval de grote winnaar”, zei de wethouder. Rietman vertelde de leerlingen over een oude sok met een gat, die zijn oudtante vroeger keurig ‘stopte’. “Tegenwoordig is het goedkoper een nieuw paar te kopen. De oude sokken verdwijnen dan op de almaar groeiende afvalberg. Zo gaat het niet alleen met sokken, maar ook met apparaten. Op deze manier verbruiken we veel meer grondstoffen dan nodig. Het restafval verbranden is bovendien schadelijk voor onze leefomgeving. Daar moet echt een einde aan komen.”
Daarom is de wethouder enthousiast over deze wedstrijd. Voor de leerlingen liet hij een aardigheidje achter: een exemplaar van de Plastic Soup Atlas. Daarin wordt verteld wat de gevolgen zijn van het almaar toenemende plastic in de natuur. “Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 14 maart en 7 april gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website www.ewasterace.nl”, schrijft de gemeente in een persbericht. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker of een plek voor een batterij. “Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste.”

De leerlingen krijgen punten voor de ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een schoolreisje. Als dank voor hun bijdrage in de strijd tegen e-waste krijgen mensen kortingscodes voor duurzame producten, zoals de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

Enrico Kolk