Natuurwandeling door winters Takkenhoogte

Algemeen

REGIO - Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o houdt zaterdagochtend 15 januari weer een wandeling. De route gaat dit keer nét over de grens naar Drenthe, naar het natuurgebied Takkenhoogte Meeuwenveen. 

Takkenhoogte ligt langs de Nieuwe dijk, vier kilometer ten zuiden van Zuidwolde, op de noordelijke flank van het Reestdal. 

Tot 1997 bestond Takkenhoogte uit twee afzonderlijke reservaten. Met een natuurvriendelijke inrichting van de doorsnijdende waterlossing en een stuk voormalig landbouwgrond ontstond een aaneengesloten natuurgebied. 

Het is een afwisselend gebied met bos, waterpartijen, eilandjes waarop vele vogels in het voorjaar broeden, een kudde Schotse Hooglanders en de Limousines, die in het gebied grazen. Er is een rijke flora omdat het Drents Landschap de natuur haar gang laat gaan in het gebied.

De wandeling begint om 10.00 uur, verzamelpunt is parkeerplaats Takkenhoogte Meeuwenveen, aan de Nieuwe Dijk bij Zuidwolde. Na de wandeling is er koffie of thee bij Ana en Arno, die met hun gezin wonen in de historische boerderij van het Drents Landschap aan de Pieperij. 

Tijdens de koffie vertelt Arno over de kuddes die op de Takkenhoogte Meeuwenveen grazen, en over hoe rekening gehouden wordt met de kringloop van de natuur. 

Aanmelden is verplicht en kan via aanmelden@nbvijs.nl. Daarna volgt een bevestiging van reservering. De kosten zijn voor niet-leden 2 euro, leden mogen gratis meelopen.

Het kan heel drassig zijn, het is dus verstandig om laarzen of hoge schoenen te dragen.