Het Zwarte Water met het Zwarte Meer.
Het Zwarte Water met het Zwarte Meer. Foto: Pieter Holewijn

Ingezonden: brief aan Rijkswaterstaat

Algemeen

GENEMUIDEN - “Waarom niet eerst de bestaande infrastructuur vitaal maken alvorens nieuwe prestigeprojecten te starten?” Die vraag stelt Genemuidenaar Aart van der Vlist aan Rijkswaterstaat naar aanleiding van de informatieavond over de oevers van het Zwarte Water.

“Het bestaande vogeleiland is een verwaarloosde bende. Erop, maar er vooral omheen. Er wordt amper aan natuurbeheer gedaan. 3.000 ganzen schijten als kamelen”, volgens Van der Vlist. “In het kader van burgerparticipatie heb ik vorig jaar met de kano een poging gedaan om rond te varen, waarbij ik niet kon blijven zitten. Het is volledig dichtgeslibd. 0 millimeter water. Een vis kan niet om het eiland rondzwemmen, er is alleen drek/slib. Er staat maximaal 30 centimeter water op de grote vlakte boven de noorderkrib. Er waren toen veel witte reigers die alles eronder schijten, meer dan 50, en die zorgen voor een lage visstand.”

Om het gehele vogeleiland is er dus geen mogelijkheid om te overleven voor vissen, constateert Van der Vlist in zijn brief. “Het is een dooie schijtzooi. Er is totaal geen paaimogelijkheid en dergelijke.”

Hij heeft daarom de volgende vragen aan de Rijksinstantie. “Tot wanneer is een eiland een eiland? Wanneer wordt het water rond het vogeleiland gebaggerd? Wanneer worden de kreken uitgebaggerd ten zuiden van de goot (kan ik ook niet met m’n kajak door) ten noorden van de Pieperpolder?” Hij wil die vragen graag beantwoord hebben door Rijkswaterstaat.

“Door alle kantoorbobo’s kosten de projecten megaveel”, noteert Van der Vlist. “Waarom laten jullie geen eenvoudige jager de vogelstand bijhouden?”

Daarnaast heeft hij nog een oproep voor de organisatie. “Zorg alsjeblieft eerst dat het bestaande op orde is, alvorens nieuwe Natura2000 stikstofcreaties aan te vangen.”

Over de plannen van Rijkswaterstaat met het Zwarte Water is overigens het laatste woord nog niet gezegd. Verschillende lokale organisaties komen in opstand.