Afbeelding
Foto: Joke Veldman

Lute Noordstra en Jan Kolk zijn nu ereleden van De Vruuters

Algemeen

GENEMUIDEN - Lute Noordstra en Jan Kolk zijn zaterdag tijdens de ledenvergadering benoemd tot erelid van Volkstuinvereniging De Vruuters. Dat schrijft plaatselijk fotograaf Joke Veldman op haar eigen website, www.jokeonderneemt.link.

“Lute is al jaren het gezicht van De Vruuters”, schrijft Veldman op haar website. Noordstra kwam in 2006 in het bestuur van de volkstuinvereniging en werd in 2012 voorzitter. Dat heeft hij tot eind vorig jaar gedaan. “Iedereen kent Lute als een rustige, hardwerkende bestuurder”, volgens Veldman Veldman.

“Hij zorgde altijd wel dat de zaakjes op orde waren, en ook wist hij overal wel vanaf. Dat was best handig want als iemand iets niet wist, konden ze altijd bij hem terecht. Maar ook als er een klus geklaard moest worden was het soms al gebeurd, voordat iemand er erg in had”, blikt Veldman terug op de afgelopen jaren.

“Zo belde men Lute op of hij de volgende dag tijd had om een kar te vullen met groenteafval. Maar je raad het al, de kar stond al kant en klaar geladen om te worden afgevoerd. Ook zware klussen ging hij niet uit de weg, het noordpad is door hem heel wat kilo’s rijker aan zand geworden. En ja, de sloot ernaast dus ook”, vertelt Veldman.

“Lute is dus echt een spil voor de vereniging, en nu geeft hij het stokje over aan een ander. Maar als het nodig is hoopt iedereen nog gebruik te mogen maken van zijn kennis. Als dank kreeg hij uit handen van Marjan Eikelenboom een mooie oorkonde en zijn vrouw een prachtig boeket.”

Ook Jan Kolk werd benoemd tot erelid. Hij was ziek en kon er niet bij zijn. “Heel jammer natuurlijk, maar daarom gingen de voorzitter Herman Selles en Marjan Eikelenboom gewapend met oorkonde en bloemen gewoon naar Jans’ huis om hem en zijn vrouw daar te verrassen en dat is gelukt. Hij was blij verrast.”

Kolk is ook een bekend gezicht op het bouwland, weet Veldman. “In 1973 werd hij vice-voorzitter, maar dat duurde niet lang want in 1974 werd hij voorzitter van de vereniging. Dit heeft hij jaren mogen doen tot hij in 2012 het stokje overgaf aan Lute.” Daarmee zijn  er nu twee oud-voorzitters benoemd tot erelid.

Jan was jaren ook grootgrondbezitter van de vereniging. Jarenlang heeft hij samen met zijn zoons maar liefst zes akkers gehad. Er zijn heel wat groenten verplaatst van de Top naar de Prinses Beatrixstraat. “De gezondheid van Jan werd zichtbaar minder, helaas. De akkers werden minder en de hoeveelheid groenten ook. Nu is de tijd gekomen dat Jan helemaal afstand heeft gedaan van het bouwland. Maar door de jarenlange inzet van hem werd ook hij benoemd tot erelid van de vereniging”, besluit ze.