Twee luiemottes.
Twee luiemottes. Foto: Joke Veldman

Luiemottes trekken traditiegetrouw door Genemuider straten

Algemeen

GENEMUIDEN - Zoals de traditie voorschrijft, trokken Luiemottes begin deze week door de straten van Genemuiden. Doorgaans gebeurt dat op 1 mei, maar doordat die dag dit jaar op zondag viel, werden de Luiemottes verplaatst naar maandag 2 mei.

De traditionele Luiemotte werd onlangs al aangekondigd door de stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Voor het eerst in twee jaar werd de traditie weer gestand gedaan. “Al sinds mensenheugenis is het de gewoonte dat dan in de vroege ochtend de kinderen met de Luiemottes door de straten van Genemuiden trekken. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen”, aldus de stichting bij de aankondiging.

Dit jaar namen twee Luiemottes (een grote en een kleine) deel. Zij maakten ‘s ochtends hun opwachting bij de controlepost bij tandarts Rooker aan de Prinses Irenestraat en iets later op de Kaai, vóór ’t Olde Staduus. De deelnemers werden daar voorzien van een versnape­ring.

‘s Avonds om zeven uur verzamelden de Luiemottes zich bij het Historisch Centrum Genemuiden. Met hun kunstwerk maakten de deelnemers daarna een rondgang door de Meente. Alle deelnemende kinderen hebben een medaille gekregen uit handen van burgemeester Eddy Bilder, die de Luiemottes van dichtbij aan een inspectie onderwierp.

Enrico Kolk