Het oude gemeentehuis verpaupert de laatste jaren.
Het oude gemeentehuis verpaupert de laatste jaren. Foto: Erik Driessen

Verbod kermis eerste actie in nieuw gemeentehuis Zwartsluis

Algemeen

ZWARTSLUIS – Het voormalige gemeentehuis van Zwartsluis verpaupert de laatste jaren in rap tempo. De herinneringen aan het restaurant en het gezellige terras aan de Handelskade vervagen langzaam, laat staan de dagen waarin Sluzigers voor paspoorten en rijbewijzen naar de Kerkstraat moesten. Het statige gebouw stamt oorspronkelijk uit 1894.

In juni van dat jaar legt burgemeester Van Eck de eerste steen van het gebouw waarvoor de gemeenteraad eerder groen licht heeft gegeven. Ook een dokterswoning behoort tot de plannen van Zwartsluis. Al vier maanden na de symbolische actie van de burgemeester levert aannemer Meijer uit Zwolle het nieuwe raadhuis op. Op 16 oktober komt de Commissaris van de Koningin voor de plechtige opening naar Zwartsluis.

Heet hangijzer

Dezelfde avond vergadert de gemeenteraad al in de hagelnieuwe raadzaal op de eerste verdieping. Volgens de kranten uit die tijd opent Van Eck de vergadering met ‘toepasselijke woorden’ voor een opvallend ‘talrijk publiek’. Of de aanwezige Sluzigers komen om de nieuwe zaal te bewonderen of vanwege de behandeling van een heet hangijzer is niet bekend. Dat laatste valt beslist niet helemaal uit te sluiten. De plaatselijke politici zetten namelijk een streep door de traditionele kermis.

Dat gebeurt op verzoek van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk. Die wijst erop dat Sluzigers voor de goederen die op de kermis worden verkocht ook prima bij de lokale middenstand terecht kunnen. Vermoedelijk vinden de kerkbestuurders argument twee belangrijker. 

Ze wijzen erop dat de kermis ‘aanleiding geeft tot dronkenschap, zedeloosheid en ongebondenheid’. Zeven van de tien politici vinden dat ook en dus is de kermis in Zwartsluis van de baan.

Het jawoord

In de dikke eeuw die volgt vergadert de gemeenteraad maandelijks in het gebouw. Ook geven veel bruidsparen elkaar het jawoord. Na de fusie tot Zwartewaterland is het pand niet langer een bestuurscentrum. Met het belang holt ook de staat van het gebouw achteruit. Zeker nadat restaurant De Burgemeester de deuren sluit. Nieuwe plannen komen daarna niet van de grond. 

Sinds vorige week staat het voormalige gemeentehuis weer te koop. Voor een bedrag van 450.000 euro wordt een belangstellende koper van het markante gebouw. Al moet er voor de afbouw en verdere restauratie vermoedelijk ook nog wel een flink sommetje worden gereserveerd. 

Horecatoekomst

Het pand is geschikt voor veel verschillende plannen, al hoopt de gemiddelde Sluziger vermoedelijk op een nieuwe horecatoekomst. Dat zou de sfeer op de Handelskade in ieder geval zeer ten goede komen.

Erik Driessen duikt wekelijks voor De Stadskoerier in de online krantenarchieven, op zoek naar bijzondere, opvallende of historische verhalen.