De volledige delegatie uit Zwartewaterland.
De volledige delegatie uit Zwartewaterland. Foto: Aangeleverd

Hanzestad Hasselt leert van andere steden tijdens de Internationale Hanzedagen

Algemeen

Een gemeentelijke delegatie bezocht onlangs de Internationale Hanzedagen in het Duitse Neuss. Een mooie gelegenheid voor Hasselt om te kijken hoe andere steden uit dit oeroude handelsverbond zich succesvol profileren. De reis stond dan ook in het teken van ontmoeting en verbinding, met veel culturele uitwisseling en een jongerenprogramma. Wethouder Harrie Rietman doet hiervan verslag. 

Van 26 tot 29 mei is het Duitse Neuss toneel van de Iinternationale Hanzedagen. De Hanze grijpt terug op de middeleeuwse bond van handelssteden, waartoe ook Hasselt behoort. De Nieuwe Hanze, waarvan Zwolle in de jaren ’80 Ă©Ă©n van de grondleggers is, wil echter nadrukkelijk meer zijn dan een economisch platform van steden. 

Het is vooral ook een niet-politiek platform, van inmiddels bijna 200 steden van La Rochelle in Frankrijk tot het Russische Sint Petersburg. Een platform waarbij op allerlei gebied uitwisseling plaatsvindt, cultureel, toeristisch en economisch. Maar ook wereldomvattende onderwerpen komen uitgebreid aan de orde, zoals duurzaamheid en eerlijke handel.

Voor het eerst maak ik deel uit van onze (kleine) Hasselter delegatie. Een groot deel van die delegatie wordt gevormd door drie studentes van het Agnietencollege, Anouk, Lonneke en Myrthe. Zij nemen onder begeleiding van hun docente, mevrouw Leoné, deel aan de Jeugdhanze. Een prachtige ervaring om drie boeiende dagen door te brengen met leeftijdgenoten uit andere Europese landen.
De kern van de dagen wordt gevormd door een markt, waarop alle steden zich presenteren aan een breed publiek. Hasselt doet dat met negen Nederlandse Hanzesteden. In dit verband wordt ook krachtig het toerisme naar die plaatsen bevorderd. Als nieuwe loot aan de stam van dat samenwerkingsverband wordt een nieuwe, grensoverschrijdende fietstocht gepresenteerd van ruim 450 kilometer, van Harderwijk naar Neuss. In acht etappes worden alle aangesloten steden aangedaan.

Die Hanzemarkt, met allerlei optredens van groepen uit de lidstaten, vormt een plek waar je prachtige nieuwe vakantieplannen opdoet. Tegelijkertijd maak je kennis met een keur aan streekproducten en sta je plotseling oog in oog met de rattenvanger uit Hamelen, ook een Hanzestad.

Een belangrijk programmaonderdeel bestaat uit de vergadering van de delegaties van alle aangesloten steden. Op die vergadering staan vooral de doelen en het bestuur van de Nieuwe Hanze centraal. Zelfs voor een ervaren vergaderrot, zo mag ik mezelf zo langzamerhand wel noemen, is zo’n vergadering van 9.00 tot 14.00 zonder noemenswaardige onderbreking, een hele zit. Maar het gaat daar wel ergens over!

Deze keer werd uitgebreid stilgestaan bij de houding tegenover de aangesloten Russische en Wit-Russische steden. De Hanze is geen verbond van staten, maar van steden en wenst geen politiek te bedrijven. En toch legt het bestuur een voorstel voor om de samenwerking met deze steden op te schorten. Ondanks de door jaren gegroeide vriendschappelijke banden tussen de steden is unaniem het gevoel dat de brute inval in de OekraĂŻne samenwerking onmogelijk maakt. De steden dragen dan misschien geen verantwoordelijkheid voor het agressieve Russische bewind, maar het zou een heel verkeerde indruk wekken om onder deze omstandigheden welke vorm van samenwerking dan ook voort te zetten. Daarom is besloten om Russische en Wit-Russische vertegenwoordigers uit te sluiten van deelname aan Hanze-activiteiten tot er weer sprake is van enige vorm van vrede.

Terugkijkend, vind ik de Hanzedagen een mooie laagdrempelige manier van kennismaken en samenwerken met andere steden. Een paar dagen waarin ook diepgang zeker niet wordt geschuwd. Een prachtige gelegenheid voor jonge mensen voor internationale ontmoeting met leeftijdsgenoten. Een kans om, samen met andere Nederlandse Hanzesteden al het moois dat Hasselt te bieden heeft voor het voetlicht te brengen.

Harrie Rietman en kerncoördinator Tineke van de Wetering.

Harrie Rietman