Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn PvdA: ‘Participeren doen we samen’

Algemeen

Afgelopen Hemelvaartsweekend werden in Zwartsluis voor de 15e keer de Nationale Sleepbootdagen gehouden. Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagd evenement, voor zowel de organisatie als de plaatselijke middenstand. Lange tijd was het uiterst onzeker of de botenshow door kon gaan, want het verkrijgen van de benodigde stikstofvergunning ging niet zonder slag of stoot. 

Uiteindelijk heeft de organisatie dit creatief opgelost door bepaalde onderdelen van de show niet plaats te laten vinden. Dit soort creatieve oplossingen zorgen ervoor dat Zwartsluis dit jaar weer op de kaart gezet werd. Ik, als inwoner van Zwartsluis en Zwartewaterland, ben hier uiteraard enorm trots op. Ik greep dan ook de kans met beide handen aan om mee te kunnen varen met de verlichte avondshow.

Gelukkig zijn er dit jaar meer mogelijkheden om Zwartsluis aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld met de zogenaamde campagne ‘Dorpscheques Zwartsluis’. Inwoners en ondernemers, die een goed idee hebben om Zwartsluis een impuls te geven en het centrum aantrekkelijk te maken, kunnen hiervoor een plan indienen. Deze plannen moeten bijdragen aan een nóg prettigere, mooie en levendige dorpskern. 

Plannen voor recreatie, beweegmogelijkheden op land of water, ideeën voor het versterken van de maritieme identiteit van Zwartsluis, of plannen om de bewegwijzering of het straatbeeld te verbeteren, mogen ingediend worden.

De aanmelders van de beste plannen krijgen een dorpscheque en kunnen daarmee hun plannen zelf uitvoeren. De waarde van de cheques variëert van € 100,- tot € 2.500,-.

Ik ben een groot voorstander van alle vormen van participatie van inwoners in de samenleving. Jezelf inzetten om je eigen omgeving een stukje mooier en beter te maken. Iedereen kan zo op zijn of haar manier, binnen de eigen mogelijkheden, een bijdrage leveren. 

Gelukkig ben ik niet de enige en zie ik een verschuiving van de verwachting dat de gemeente het allemaal opknapt en verbetert, naar zelf meedenken en meehelpen. Vooral als daarmee onze omgeving een stukje veiliger, groener en duurzamer gemaakt wordt, ben ik een tevreden mens. 

Binnen onze gemeente zijn een aantal kerncoördinatoren werkzaam. Ik breng u graag met deze personen in contact, zodat zij u kunnen helpen bij het mooier maken van uw eigen omgeving.

Diederik Hoekman
Fractievoorzitter Partij van de Arbeid