Zo moet het zonnepark bij Genemuiden eruit gaan zien
Zo moet het zonnepark bij Genemuiden eruit gaan zien Foto: Firan.nl

Plan voor zonneweide bij Genemuiden krijgt al vorm, maar het is nog niet in kannen en kruiken

Algemeen

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN/HASSELT – “De zonnepanelen zie je vanaf de weg nagenoeg niet”, zegt agrariër Johan Roeland over zijn plan om een zonneweide aan te leggen. De vergunning voor zijn plan is inmiddels aangevraagd.

“Je kunt niet eerder subsidie krijgen dan wanneer je een vergunning hebt”, legt hij uit. “Dus eerst de vergunning en dan nog de subsidie aanvragen. Dat duurt een halfjaar tot een jaar. En afhankelijk van de hoogte van de subsidie kijken of het wel of niet haalbaar is.”

Het verkrijgen van de vergunning is nog geen gelopen race. “De verlening hangt onder ander af van het Oversticht, de provincie en het waterschap”, reageert wethouder Harrie Rietman. Ook wordt er gewerkt aan een samenhang met de beoogde uitbreiding van Vebe op industrieterrein Zevenhont.
In de Regionale Energie Strategie (RES) zijn drie pilots van tien hectare zonneweide opgenomen. “In het kader daarvan is er een aanvraag gedaan”, meldt Rietman. Die is in eerste instantie afgewezen door het college en dat kwam door een negatief advies van het Oversticht.

“Het was gepland als een los gegeven, terwijl daar een uitbreiding van de industrie beoogd is”, legt Rietman uit. “Dan wordt het een lappendeken.” Inmiddels zijn Vebe en Roeland met elkaar in gesprek om te kijken hoe dat een eenheid kan worden.

Dat richt zich vooral op het omliggende groen, laat Roeland weten. Voor de industrie is er een eis dat er 30 meter aan groen en water moet komen, legt hij uit. “Het zonneveld wordt tevens voorzien van een groenstrook en participeert daarmee in de totale landschappelijke inpassing.”

Het is de bedoeling dat de panelen op 1,70 meter hoogte komen te liggen. Ook komen de zonnepanelen, volgens planning zo’n 25.000 tot 30.000 stuks, niet aan elkaar vast te liggen, maar 4 meter uit elkaar. “Dan kunnen de schapen het gras voor hun rekening nemen”, zegt Roeland. “Zij kunnen onder de zonnepanelen lopen.”

Op dit moment is dit de enige lopende aanvraag voor een zonneweide in Zwartewaterland. “Vanuit Staatsbosbeheer was er een aanvraag voor het Jutjesriet maar die is teruggetrokken”, zegt Rietman. “Dat was met de flora en fauna niet verstandig.”

De wethouder ziet wel een kans in het plan. “Er moet nog inspraak in. Iedereen die er wat van wil vinden, mag dat ook doen. Iedere burger heeft het recht om voor of tegen te zijn.”

De gemeente heeft in de RES de ambitie uitgesproken voor duurzame energie. “Dit plan speelde samen met de ambitie van gemeente, dus ik informeerde hoe ze er tegenover stonden”, zegt Roeland, die de plannen voor de zonneweide zelf ontwikkelde.

Bedrijven en particulieren kunnen participeren in de zonneweide en daarmee duurzame energie afnemen. “Voor bedrijven is dit een mooie oplossing als het gebouw om wat voor reden dan ook niet geschikt is voor zonnepanelen”, licht Roeland toe.

Er is ook contact met Energiek Zwartewaterland. “Zij staan er positief tegenover en hebben de wens dat mensen via de postcoderoos mee kunnen doen met duurzame energie en daardoor een lagere energierekening krijgen. Samen bekijken we of we dat mogelijk kunnen maken.”

Ondanks de aanvraag voor de vergunning zal het niet zo zijn dat er volgend jaar iets ligt, benadrukt hij. “Het is nog lang niet in kannen en kruiken. Maar als je nergens begint, kom je ook nergens.”