Eikoerei in 2018. Genemuiden Kamerbreed had hier de opvolger van moeten zijn.
Eikoerei in 2018. Genemuiden Kamerbreed had hier de opvolger van moeten zijn. Foto: Erik Eenkhoorn

SCEG in coronatijd: ‘Het lag van de ene op de andere dag plat’

Algemeen

Het openbare leven kwam in maart van dit jaar nagenoeg plotsklaps tot stilstand. De Stadskoerier blikt terug op die tijd en vooruit naar de toekomst met de drie culturele verenigingen in Zwartewaterland: SCAB, SCEG en SAKZ. Vandaag deel 2: SCEG.

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - “Als stichting werden we voor het blok gezet door het coronavirus”, zegt Wout Bekendam van Stichting Cultuur en Educatie Genemuiden (SCEG). Allerlei geplande activiteiten gingen van de kalender, maar ook de brainstorm over komende activiteiten stopte onverwachts.

De stichting was druk bezig met de opzet voor de eerste editie van Genemuiden Kamerbreed. Dat is de opvolger van de tweejaarlijkse evenement Eikoerei en Genemusiment. De coronamaatregelen zetten er een streep door, waardoor de eerste keer een jaar opgeschoven is.

“Daar waren we gigantisch druk mee”, zegt Sander Brouwer. “Maar het viel van ons af. We konden rustiger op vakantie dan voorgaande jaren.” Het nieuwe evenement staat vooralsnog gepland voor september 2021. “Met de bouwvak moeten we dan steeds stand-by zijn. Je krijgt dan de vooraankondigingen, details en het programmaboekje.”

De SCEG-mensen zijn in die periode hard aan het werk. “Je kunt dan verschillende teams bij elkaar zetten”, legt Bekendam uit. “Met Kamerbreed hebben we activiteiten op tien tot twaalf verschillende plekken. Dus je kunt wel nagaan hoeveel vrijwilligers je dan nodig hebt.”

Dit jaar niet. “Alles was na twee succesvolle avonden stil”, blikt hij terug. “Het lag van de ene op de andere dag plat.” De maatregelen hadden ook gevolgen voor al geplande activiteiten. “De Jamsessie zat al in de steigers”, zegt Brouwer. “Dat die niet doorging was de eerste beslissing die we namen.”

Er zaten nog verschillende evenementen in de pijplijn. “We hadden nog een whiskyproeverij op de agenda”, vertelt Bekendam. En er zou ook nog iets culinairs komen.”

Ook de Bokkentocht moest eraan geloven. Brouwer, enthousiast over de voorgaande editie: “We hadden 300 deelnemers vorig jaar. We hebben nog overwogen om het op een andere manier te doen met minder mensen, maar dan gaat het effect weg. Het is geen bierproeverij, maar een gezellig evenement.”

Wel blijft de bokkentocht ook komende jaren op het programma staan, vanwege het enorme succes. “Bij Schippers kon je op een gegeven moment geen bier meer halen, vorig jaar”, zegt Brouwer. “We zouden nu Brasserie van Dijk erbij hebben. Voor de spreiding hadden we die echt nodig.”

Al met al is 2020 ‘een zeer rustig jaar’ voor SCEG. Nu er opnieuw beperkende maatregelen zijn getroffen, is het nagenoeg om activiteiten te ontplooien. Toch beginnen de voorbereidingen wel weer. “Je weet niet wat de toekomst brengt, maar we beginnen wel met het programma”, merkt Brouwer op. “Als het wel weer kan, dan kun je ook weer van start.”

Het kriebelt weer bij de mensen van SCEG. “We vernieuwen de website, die wordt wat spectaculairder. En aan het begin van dit jaar hadden we al onze huisstijl vernieuwd en een nieuw logo gekregen.”

De eerste activiteit in coronatijd moest worden geannuleerd, maar niet vanwege de coronamaatregelen. Voor het streektaalconcert in de openlucht kwamen niet genoeg aanmeldingen.

Plat in ‘t plantsoen zou op 19 september gehouden worden, de oorspronkelijke datum van Genemuiden Kamerbreed. Tot grote teleurstelling van de SCEG-ers werd ‘m ook dat niet.

Voor de viering van 75 jaar vrijheid waren er vanuit SCEG diverse onderdelen op het programma. “Bijna alle kosten daarvoor waren al betaald”, zegt Brouwer, die opmerkt dat SCEG financieel geen problemen krijgt door de coronamaatregelen.
“We hadden al enkele subsidies ontvangen voor Kamerbreed”, zegt hij. “Na onderling overleg zetten wij die in voor Genemuiden Kamerbreed 2021. Daarvoor hebben we ook contact gehad met de subsidieverstrekkers.” Toch loopt het vermogen dit jaar iets terug. “De vaste kosten gaan wel door, maar we hebben nu geen inkomstenbron.”

Desalniettemin kijken Bekendam en Brouwer vol goede moed naar de toekomst. Al zijn er voor de stichting diverse aandachtspunten. “We hebben nu een bestuur met alle geledingen van de samenleving, daar streven we ook naar. Maar we blijven continu op zoek naar mensen die een bestuursfunctie willen”, zegt Bekendam. “En we zoeken ook nog vrijwilligers, voornamelijk voor Kamerbreed.”

Daarnaast is SCEG nog koortsachtig op zoek naar een voorzitter. Die post in het bestuur is al een tijdje vacant. Stuurloos is de stichting echter in het geheel niet. “We doen geen gekke dingen, we lossen alles op met overleg”, lacht Brouwer. “We hebben een homogeen bestuur en zetten gewoon samen de schouders eronder.”

Enrico Kolk