SCAB hield eind augustus alweer een activiteit: een picknickconcert.
SCAB hield eind augustus alweer een activiteit: een picknickconcert. Foto: Gerrit Slurink

SCAB in coronatijd: ‘We hadden te maken met rauwe werkelijkheid’

Algemeen

Het openbare leven kwam in maart van dit jaar nagenoeg plotsklaps tot stilstand. De Stadskoerier blikt terug op die tijd en vooruit naar de toekomst met de drie culturele verenigingen in Zwartewaterland: SCAB, SCEG en SAKZ. Vandaag deel 1: SCAB Hasselt.
HASSELT – Waar de stichting nog altijd druk was met het organiseren van activiteiten, maakte de corona-uitbraak in maart daar plotsklaps een einde aan.

“Wij hebben vrij snel besloten om alles te stoppen”, legt voorzitter Johannes Huisma van Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) in Hasselt uit. “We twijfelden even over wat nog wel of niet kon, maar dat maakte de overheid gelukkig snel duidelijk. We legden alle activiteiten stil. Met het idee: als het mogelijk is, komt het wel weer op gang.”

“Corona heeft Hasselt zwaar getroffen”, zegt bestuurslid Jolenta Weijers. “Omdat we met die rauwe werkelijkheid te maken hadden, voelden ons verplicht om de knoop op deze manier door te hakken. Wij zijn nou eenmaal een groep die mensen bij elkaar brengt. Maar we willen niemands gezondheid in de waagschaal stellen.”

Ook bij Huisma was sprake van ‘snelle acceptatie’. “Je wordt een beetje meegenomen in wat er gebeurt; ik ben wel genegen om me dan te voegen. Dit moesten we met z’n allen zo doen.”

Maandenlang waren er geen activiteiten van de SCAB. “Binnen de gegeven omstandigheden was het heel normaal”, zegt Huisma. “Toen het weer enigszins kon hebben we de draad weer opgepakt.” Op 22 augustus opende de SCAB het culturele seizoen met een picknickconcert in het Van Stolkspark. Dat trok ruim zestig bezoekers.

“Maar je ziet nu dat corona weer oplaait, daar is iedereen mee bezig”, zegt Huisma. “Zit iedereen straks met een mondkapje en hoe realiseren wij overal de anderhalve meter afstand?”

Toch is dat iets waar ook de SCAB rekening mee moet houden bij het organiseren en bedenken van activiteiten, die inmiddels bijna allemaal weer van start zijn gegaan. “We doen alles om de veiligheid te bewaken”, zegt Weijers. “We houden ons aan alle voorschriften: je moet je vooraf aanmelden, vragen beantwoorden over je gezondheid en op anderhalve meter van elkaar blijven.”

Huisma: “Het is heel spannend, maar wij hebben veel zin in het nieuwe seizoen. We willen heel graag de mensen weer iets bieden, op een veilige manier. Maar in hoeverre mensen zich veilig genoeg voelen om een evenement te bezoeken, is afwachten.”

Weijers verwacht wel dat er voor de normale activiteiten animo zal zijn. “Hasselt is wel heel zwaar getroffen door corona; dat maakt mensen misschien wat terughoudender. Het is natuurlijk aan mensen zelf om te bepalen of ze zich veilig voelen.”

Bijvoorbeeld voor het picknickconcert werd een grondig plan gemaakt. “Daar is de gemeente nauw bij betrokken geweest”, vertelt Weijers. “En over de regels informeerden we mensen van tevoren uitgebreid. Als je kwam, dan wist je ook wat de regels waren.”

De dichtwedstrijd ‘Dicht op vrijheid’ in het kader van 75 jaar vrijheid, die op 31 januari van start ging, moest opschuiven. “Dit is een gebeurtenis die je op het moment zelf, begin mei, had willen vieren. Het was heel wrang dat iedereen juist op dat moment in quarantaine zat. Dat gaf een dubbel gevoel”, vindt Weijers. “De glans is er nu een beetje af”, vult Huisma aan.

De prijsuitreiking staat gepland op 23 oktober. Die vindt online plaats.

Inmiddels staat de SCAB weer in de actieve modus. De SCAB is al meer dan 25 jaar actief in Hasselt dankzij de steun van de vrienden van de SCAB, de gemeente en de vele bezoekers van het brede scala van activiteiten met voor elk wat wils. “We moderniseren mee, gebruiken Facebook actief en zijn op zoek naar verjonging”, nodigt Huisma mensen uit om mee te doen. “We zijn heel benaderbaar en ook onze website www.scabhasselt.nl houden we goed bij.” 

De SCAB is een groep van voornamelijk vijftigplussers, dus een beetje verjonging is welkom. “We willen met z’n allen nog wat meer variatie brengen in het type en soort activiteiten. Dan heb je mensen nodig die daar iets mee hebben. Die kunnen we dus heel goed gebruiken.”

Enrico Kolk