De digitale raadsvergadering.
De digitale raadsvergadering. Screenshot

Ruim een miljoen euro vrij voor leefbaarheidsplannen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De uitvoering van de leefbaarheidsplannen kan van start. Die plannen zijn tot stand gekomen in samenspraak met inwoners, de gemeenteraad gaf donderdagavond digitaal haar fiat, de gemeente kan 1,01 miljoen euro gaan investeren in de leefbaarheid. Naast die miljoen voor de fysieke onderdelen, stelde de raad 6,5 ton beschikbaar voor niet-fysieke onderdelen. 

“Als alles wordt gerealiseerd, dan ziet Zwartewaterland er straks anders uit”, stelde VVD-fractievoorzitter John Smits vast. Wel maakte hij de kanttekening dat het verleden heeft bewezen dat dat niet altijd lukt. Ook de fractie van Gemeentebelangen heeft daarover haar twijfels. “Ik vrees dat 1,6 miljoen niet voldoende is”, merkte Roel Withaar op. SGP-raadslid Alfred Beens vroeg aandacht voor het openhouden van de mogelijkheid voor nieuwe plannen. “Het is toch niet zo dat de leefbaarheid straks is afgerond?”  

Wethouder Harrie Rietman denkt dat het beschikbare geld wel voldoende is. “Daar gaan wij vooralsnog vanuit”, reageerde hij. “Bij elk plan hebben we, voorzover dat mogelijk is op dit moment, geprobeerd in beeld te brengen wat het kost.” 

De plannen moeten de komende jaren uitgevoerd worden. Die uitvoeringsperiode duurt ook tot na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Rietman hoopt niet dat er plannen zijn die niet uitgevoerd kunnen worden. “Het kan voorkomen dat sommige plannen ‘on hold’ gezet moeten worden, maar ik vertrouw erop dat het niet het geval is.”

Hij beloofde de raad twee keer per jaar op de hoogte te houden over de voortgang. En de plannen zijn nog niet helemaal af. Mensen kunnen zich te allen tijde melden bij de gemeente. “Er zullen altijd nieuwe plannen oppiepen”, stelde Rietman. “Natuurlijk moeten mensen bij de gemeenten kunnen komen wanneer ze mogelijkheden zien om de leefbaarheid in hun kern te verbeteren.”

In de papieren Stadskoerier meer over de inhoud van de plannen.

Enrico Kolk