Afbeelding
Foto: OK Vitaal

Testlocatie vanaf dinsdag opgedeeld: ‘s ochtends PCR (GGD) en ‘s middags sneltest (OK Vitaal)

Algemeen

GENEMUIDEN - De coronatestlocatie in Genemuiden wordt opgedeeld in twee verschillende stromen. De GGD gaat er ‘s ochtends testen afnemen, OK Vitaal neemt ‘s middags haar sneltesten af. Op zondag blijft de testlocatie gesloten. 

De GGD start vanaf dinsdag met de voor haar tijdelijke testlocatie. Dat gebeurt in samenwerking met de Ondernemers Kring Genemuiden (OKG). De GGD maakt van 9.00 tot 12.00 uur gebruik van de testlocatie. Zwartewaterlanders kunnen hier op afspraak maken voor een gratis coronatest. Dat is een PCR-test waarvan de uitslag meestal binnen een dag bekend is. 

OK Vitaal gaat ondertussen door met de testlocatie, maar dan tussen 13.00 en 20.00 uur. Werkgevers die hun medewerkers een sneltest willen laten doen, kunnen deze - betaalde - sneltest laten doen bij OK Vitaal terecht. 

Een afspraak maken voor een GGD-test kan alleen via 038-3853020, tussen 8.30 en 17.00 uur. Mensen die bellen moeten daarbij vertellen dat ze in Zwartewaterland wonen en graag in de tijdelijke testlocatie in Genemuiden getest willen worden.

“We maken ons grote zorgen omdat het aantal besmettingen in onze gemeente, en dan vooral in Genemuiden, hard stijgt. Het is zeer waarschijnlijk dat hier de Britse variant rondgaat”, zegt burgemeester Eddy Bilder. “Ik doe daarom een dringend beroep op onze inwoners om zich goed aan de maatregelen te houden en er even een tandje bij te doen. We moeten er alles aan doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Meteen laten testen

Het bron- en contactonderzoek van de GGD laat zien dat de besmettingen met name in gezinsverband en op de werkvloer plaatsvinden. “Testen, al bij de geringste klachten, is van groot belang om het aantal besmettingen terug te dringen”, schrijft de GGD in een persbericht. Berthran Selles van OK Vitaal: “Het doel van OK Vitaal is een vitaal Zwartewaterland. Gezien de verontrustende situatie waarin Zwartewaterland zich bevindt, zijn we blij dat de GGD zich op onze locatie vestigt. Het is essentieel om nu het testen laagdrempelig aan te bieden aan onze inwoners. Samen staan we sterker en hebben we meer grip op de vitaliteit in onze gemeenschap.” 

Gonnie van Kranenburg, projectmanager team Corona van GGD IJsselland vindt testen een ‘belangrijk middel’. “Daarnaast is het van belang dat je de adviezen opvolgt die onze medewerkers bron- en contactonderzoek je geven.”

Laten testen kan ook nog altijd bij een van de andere locaties van de GGD. Een afspraak maken gaat dan via het landelijke nummer.

Enrico Kolk