Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Gemeente neemt maatregelen voor klimaatbestendigheid in 2050

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Klimaatverandering. Er wordt veel over gesproken. “Ook Zwartewaterland krijgt door klimaatverandering te maken met grotere extremen in neerslag en temperaturen”, schrijft de gemeente in een persbericht. Die vindt het tijd om daarop te anticiperen.

Bijvoorbeeld met meer bomen. “Bomen zorgen voor schaduw maar helpen ook mee om het water daar vast te houden waar het valt. Zo streven we naar één boom per 2,75 inwoners en naar 75 vierkante meter groen per woning”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

Ook pakt de gemeente al een aantal locaties aan waar sprake is van wateroverlast zoals de Kalverstraat/Rosmolenstraat in Hasselt en de omgeving van de Populierenstraat in Zwartsluis. “En bij nieuwe plannen en projecten houden we ook rekening met het veranderende klimaat door bijvoorbeeld wadi’s aan te leggen in Hasselt om de Weede en een groene gordel om de uitbreiding van industrieterrein Zevenhont in Genemuiden”, legt hij uit.

De gemeente past de omgeving aan op de omstandigheden. “Zodat Zwartewaterland in 2050 klimaatbestendig is”, aldus de gemeente. Wethouder Slingerland: “Door klimaatverandering worden de winters natter, de zomers droger, stijgt de gemiddelde temperatuur en stijgt de zeespiegel. Dit kan zorgen voor schade en overlast.”

Hij noemt de maatregelen ‘nodig’ om Zwartewaterland ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden. “In de ‘Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie’ beschrijven we twintig maatregelen. En daarbij doen we ook een beroep op de inwoners. Samen kunnen we Zwartewaterland klimaatbestendig maken.”

In de omgevingsvisie staat dat ‘klimaatbestendigheid’ de ruimte moet krijgen. “Voor de gemeente is het aanpassen aan klimaatverandering geen nieuw thema. Rekening houden met de grilligheid van het Zwartewater is al sinds vanouds een belangrijk onderwerp in ruimtelijke plannen”, aldus de gemeente.

De afgelopen drie zomers zijn vanwege de droogte en hitte veel records gesneuveld. Ook hebben hevige regenbuien regelmatig geleid tot wateroverlast. “Het is meer dan nodig om onze leefomgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. Doen we dat niet, dan krijgen we in de toekomst vaker te maken met wateroverlast, watertekorten en de gevolgen van extreme hitte. Maatregelen zijn noodzakelijk en geen keuze meer”, zegt Slingerland

De gemeente kan het niet alleen, laat zij weten. “Ik roep iedereen in Zwartewaterland op om mee te helpen Zwartewaterland klimaatbestendig te maken. Bijvoorbeeld door (een deel van) de tegels in de tuin te vervangen door groen”, geeft Slingerland aan. “Dit helpt om hoosbuien beter op te vangen en hitte beter aan te kunnen. En het is ook nog eens goed voor de natuur, biodiversiteit of de uitstraling van een buurt.”

Als een inwoner zelf een leuk idee heeft om zijn/haar straat of buurt aan te passen aan het veranderende klimaat, dan wil de gemeente graag meedenken. “Mail dan naar samenactief@zwartewaterland.nl. Heeft u een bedrijf, vereniging of organisatie met een plan, dat komt u wellicht in aanmerking voor subsidie van het Waterschap.” Kijk hiervoor op
wdodelta.nl/klimaat-actief.

Enrico Kolk