Jeroen Tersmette (l) en Klaasjan Pol van de Hoogstambrigade Zwartewaterland bij een van de nieuw aangeplante bomen.
Jeroen Tersmette (l) en Klaasjan Pol van de Hoogstambrigade Zwartewaterland bij een van de nieuw aangeplante bomen. Foto: Enrico Kolk

Hoogstambrigade roept op hondenpoep op te ruimen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De Hoogstambrigade doet een oproep om de fruitboomgaarden vrij te houden van hondenpoep. Aandachtspunt is vooral het Manegepad in Hasselt en de boomgaard bij Muiderheim in Genemuiden.

Aan het Manegepad zijn de afgelopen tijd vijftien fruitbomen aangeplant. “In samenspraak met de gemeente willen wij vragen of iedereen die hier zijn hond uitlaat, ook de uitwerpselen in deze boomgaard op wil ruimen”, zegt coördinator Jeroen Tersmette. “We snappen best dat het een stukje gewenning is.” De afgelopen jaren is er nauwelijks of geen handhaving geweest.

De gemeente gaat nu aan het begin van het Manegepad een afvalbak plaatsen, waarin mensen de uitwerpselen van hun hond in een zakje kunnen deponeren. Tersmette: “Het zou zo mooi zijn als we het als burgers van deze stad voor elkaar krijgen dat we er samen voor zorgen dat de boomgaard schoon blijft. Als komende zomer de appels weer aan de bomen hangen dan kunnen we met elkaar dubbel genieten van een prachtige boomgaard. Wat zou er mooier zijn dan in de boomgaard een kleedje neer te leggen en te picknicken.”

Ook in Genemuiden heeft de hoogstambrigade dit jaar fruitbomen geplant. Het gaat om dertien fruitbomen bij het wooncentrum Muiderheim. Tersmette: “Met enige trots kunnen we wel zeggen dat dit de eerste fruitboomgaard van Genemuiden is.”

Het duurt nog wel even voordat er fruit aan de bomen hangt, de hoogstambrigade verzorgt de jonge bomen wel regelmatig. "Ook hier vragen we aan hondenbezitters om deze strook niet te gebruiken als uitlaatplaats voor de hond en de uitwerpselen op te ruimen."

Enrico Kolk