Afbeelding
Foto: WDODelta

Regen hielp bij doorspoelen van latexwater, rest gezuiverd in Genemuiden

Algemeen

HASSELT - De regen heeft een bijdrage geleverd aan het doorspoelen van de met latex bevuilde sloten in Hasselt. Dat meldt het waterschap (WDODelta) in een persbericht. “Duikers en afwateringen in het buitenwater werden deze week eerder al weer opengezet en doorgespoeld”, deelt het waterschap mee. “Hierdoor is het water – ook dankzij de regen – ververst en kon het goed doorstromen.”

Dit zorgde voor een natuurlijke schoonmaakactie, volgens het waterschap. Daarmee werd het latex dat nog aanwezig was steeds verder verdund, totdat het uiteindelijk verdween. De dam in de bergingsvijver van Condor Carpets wordt dezer dagen verwijderd, zodat de vijver weer in verbinding staat met het watersysteem. 

Genemuiden

Het eerder opgezogen vervuilde water uit de bergingsvijver is door Condor Carpets voorgezuiverd. Hierdoor kan het nu verder worden gezuiverd op de rioolwaterzuivering Genemuiden. 

Vee

Het advies om vee niet te laten drinken uit de met latex vervuilde sloten is opgeheven. Het water werd voor de zekerheid nog een keer extra gecontroleerd door de gezondheidsdienst voor dieren. De latexvervuiling is nagenoeg verdwenen.

Hoe de vervuiling ontstond, is hier te lezen.

Enrico Kolk