Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Vrijwilligersprijs voor Buurtkamer Plus en Hoogstambrigade

Algemeen

HASSELT – De provincie Overijssel reikt in het nationaal jaar van de vrijwilliger prijzen uit aan mensen die zich vrijwillig hebben ingezet in de provincie. “Want mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen, zonder daarvoor betaald te krijgen, verdienen daar alle waardering voor”, vindt de provincie.

Statenlid Jan Westert heeft daarom op 22 november de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Zwartewaterland aan de vrijwilligers van de Buurtkamer Plus in Hasselt. Hij reikte de prijs samen met Gina Wijngaard van Vrijwilligerssteunpunt Zwartewaterland uit. 

Dit jaar wordt ook in iedere gemeente een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt door de provincie, in nauwe samenwerking met de groene organisaties in de provincie Overijssel. Die is in Zwartewaterland overhandigd aan de vrijwilligers van de Hoogstambrigade in Hasselt. Deze prijs werd door Westert samen met Carin Cloe van Landschap Overijssel uitgereikt. 

De vrijwilligers van De Buurtkamer Plus zorgen voor ontmoeting, verbinding en samen delen”, aldus de provincie. “Dat doen ze iedere maandagmiddag en woensdagochtend.” Namen de Buurtkamer Plus nam Nanja Jansen de bloemen in ontvangst in het Teeuwland. “Wij hebben hier een heel leuke ploeg om ons heen en voelen ons hier thuis. We doen het werk allemaal met heel veel plezier”, licht Nanja toe. De vrijwilligers van De Buurtkamer Plus zorgen voor ontmoeting en verbinding tussen ouderen. Ook wordt er samen gegeten. Dat doen ze iedere maandagmiddag en woensdagochtend.

De vrijwilligers van de Hoogstambrigade in Hasselt staan onder leiding van Jeroen Tersmette. Door de vrijwilligers worden fruitbomen in de gemeente Zwartewaterland onderhouden. De hoogstambrigade stimuleert de gemeente mee te denken over aanplant in wijken en herplanting in oude boomgaarden waar bomen aan vervanging toe zijn. 

Hoogstambrigade Zwartewaterland snoeit in heel Zwartewaterland de fruitbomen in de publieke ruimte. “Zo kunnen deze langer blijven leven, bloeien ze mooier zodat ze nog meer de gemeente mooier maken”, laat de club weten. Sinds de oprichting hebben de vrijwilligers zich eerst gericht op de bomen in Hasselt. “Hier staat ook het merendeel van de fruitbomen in onze gemeente.” Later begonnen ze met de bomen in Genemuiden. 

De oorsprong van Hoogstambrigade Zwartewaterland gaat terug tot 2015. Vanwege de vervanging van de riolering en andere werkzaamheden in de wijk Dedemsvaart-Zuid moest een aantal bomen gekapt worden. Wolter Nijboer stelde voor om die te vervangen voor fruitbomen welteverstaan. Nijboer overleed onverwachts in mei 2016. “Hij had echt een hartstikke mooie visie”, vertelde Tersmette eens in een interview aan deze krant. DHij rok uiteindelijk de stoute schoenen aan en vroeg een kleine 1.600 euro subsidie aan bij het initiatief ‘Groene Loper IJsseldelta’, een initiatief van de provincie Overijssel, voor de aanschaf van een aantal fruitbomen. Tijdens de droge zomer in 2018 heeft de buurt zich ingezet om de jonge bomen te redden, door deze als buurt water te geven. Toen kwam de vraag ook op wie de bomen verder zou gaan onderhouden. Dat werd de Hoogstambrigade.

“Ook is de hoogstambrigade betrokken bij ontwikkeling van ideeën om een levende herinneringscirkel met fruitbomen (met passende namen) te realiseren als monument voor de corona-overledenen in de gemeente”, weet de provincie te melden in een persbericht.

Die heeft een boodschap voor de vrijwilligers. “Bedankt voor jouw inzet! Dat is wat we willen uitspreken naar alle vrijwilligers in Overijssel. “Vrijwilligers zijn mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen. Zij doen dat zonder daar iets voor terug te verwachten. Dit jaar reiken de statenleden en gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel in totaal 100 vrijwilligersprijzen uit als blijk van waardering voor de inzet van die vrijwilligers. 

Van mantelzorger tot bomen onderhouden, sporttrainer of zorgen voor meer biodiversiteit. “Vrijwilligers helpen verenigingen draaiende te houden, helpen met het onderhoud van de directe omgeving en zorgen voor anderen.”

Er zijn heel veel vrijwilligers in Overijssel. “Met de vrijwilligersprijs staan wij stil bij het belangrijke werk dat zij verrichten. Naast de 75 vrijwilligers uit het sociaal-maatschappelijke veld, die dit jaar een blijk van waardering ontvangen, worden dit jaar voor het eerst ook 25 groene vrijwilligers in het zonnetje gezet.” 

De Overijsselse Vrijwilligersprijs gaat voor de tweede keer on tour - #ovpontour. Statenleden en een gedeputeerde bezoeken verschillende vrijwilligersorganisaties. Elke gemeente heeft vier vrijwilligers gekozen, die dit jaar een extra blijk van waardering verdienen. Zij ontvangen uit handen van provinciale statenleden of van gedeputeerde De Witte de vrijwilligersprijs.

Afbeelding

Enrico Kolk