Afbeelding
Foto: Wilko Visscher

Blinden kunnen in Sint Jansklooster naar bloemencorso ‘kijken’

Algemeen

SINT JANSKLOOSTER - In Sint Jansklooster wordt vrijdag 19 augustus afgetrapt voor de start van het seizoen van de dahliacorso’s. In Nederland worden ongeveer dertig van deze corso’s georganiseerd in de periode van de bloeitijd van de dahlia, van half augustus tot en met half september. De drie grootste dahliacorso’s zijn achtereenvolgens in Sint Jansklooster (19 augustus), Zundert (4 september) en Lichtenvoorde (11 september).

Vrijdag 19 augustus trekken de ‘dahliareuzen’ door de straten van Sint Jansklooster. Muziekorpsen en theater maken het evenement compleet. Na het bekendmaken van de uitslag gaat het avondcorso om 20.30 uur van start.

Blindentribune

Het corso van Sint Jansklooster heeft dit jaar een primeur. Bij het corso wordt er namelijk een speciale tribune ingericht voor blinde mensen. Deze mensen kunnen dan met behulp van een blindentolk het corso volgen. De aanmeldingen stromen inmiddels in grote getale binnen.

Unesco Immaterieel Erfgoed

In december 2021 is de corsocultuur bijgeschreven op de ‘Representatieve lijst van cultureel immaterieel erfgoed van de mensheid’ van Unesco.

Internationale samenwerking

Het corso van Sint Jansklooster heeft sinds vorig jaar een actieve samenwerking met twee Amerikaanse corso’s, te weten de Rose Parade – Pasadena, California en het Portland Rose Festival, en daarnaast met het Spaanse bloemencorso Batalla de Flores uit Laredo. De presidenten van beide Amerikaanse corso’s komen in de personen van David Todd en Amy Wainscott overvliegen naar Nederland om op 19 augustus de internationale juryprijs uit te reiken. Ook wordt in Sint Jansklooster een convenant ondertekend om verdere samenwerking tussen de vier corso’s in de toekomst te waarborgen.

Digitalisering

De organisatie van het corso in Sint Jansklooster heeft voor het eerst de kaartverkoop geheel gedigitaliseerd. Volgens de organisatie is duurzamer en wordt de druk op de vrijwilligers bij de entreeposten verminderd. Bezoekers kunnen sneller en gemakkelijker worden doorgelaten. Daarnaast wordt zo afgerekend met de lange rijen bij de entreeposten. Dat was een ergernis van veel bezoekers.
Tickets zijn alleen nog online te verkrijgen, er is geen kaartverkoop aan de kassa. Mensen die het lastig vinden om online kaarten te kopen, worden op de corsodagen zelf geholpen door de organisatie. Tickets zijn te verkrijgen via https://corsoklooster.ticket4event.nl/

Corso Vollenhove

Corsoliefhebbers komen een week later weer aan hun trekken. Op zaterdag 27 augustus staat corso Vollenhove op het programma. Ook hier worden de corsowagens versierd met honderdduizenden dahlia’s. meerdere huizenhoge wagens rijden dan door de straten van Vollenhove. 

De optocht is muzikaal omlijst door verschillende topkorpsen en fanfares uit zowel binnen- als buitenland. De middagcorso begint om 14.00 uur. De avondcorso vangt aan om 20.00 uur. Dagtickets of tribunekaarten zijn online te verkrijgen via www.corso-vollenhove.nl/tickets-kopen/

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant