Afbeelding
Foto: Teel Yooba

Teel Yooba is het nieuwe 2e/3e wereldproject

Algemeen

ZWARTSLUIS - De stichting Teel Yooba is het nieuwe 2e/3e wereldproject van de gemeente. Deze stichting draagt de naam van de grote woonwijk Teel Yooba in de hoofdstad Ouagadougou in Burkina Faso. 

Teel Yooba is gestart in 2017 en is actief met het organiseren van verschillende activiteiten zoals ‘Happen en Trappen’, stands op markten en bij evenementen (Zwartsluis onder Zeil en Watermuze).

Ook wordt in samenwerking met de scholen in Zwartewaterland de jeugd ingeschakeld om aan het doel bij te dragen: kinderen een opleiding laten volgen in een veilige omgeving waarin ze ook van een warme maaltijd worden voorzien. Met ook de verkoop van lokale produkten uit Ouagadougou en presentaties hoopt Teel Yooba dat ook Zwartewaterland zich hiervoor wil inzetten.

Met de opbrengsten van activiteiten kunnen kinderen van arme ouders naar de Nelson Mandela School voor een bedrag van 25 euro per kind per jaar. Het pakket bestaat uit schoolgeld (8,50 euro per jaar), een schooltas met de lesboeken voor een jaar en een warme maaltijd per dag. “Iedere euro komt op z’n plaats terecht”, schrijft de stichting in een persbericht. Meer informatie is te vinden op www.teel-yooba.nl.

Met het ‘aantreden’ van Teel Yoba zwaait de stichting Ludus af. In de periode maart tot september van dit jaar zijn in onze gemeente door de projectorganisatie van stichting Ludus uit Hasselt diverse activiteiten georganiseerd. Met acties op Moederdag en Vaderdag, verkoopstands tijdens evenementen als Sleepbootdagen en op markten, bingo-avonden en auto’s wassen werd mede dankzij giften en bijdragen het doel bereikt: met 11.000 euro een volgende stap zetten in het opknappen van het dorpshuis in Magyarózd in Roemenië, zo’n 20 kilometer van Ludus. 

In 2010 was al een kinderziekenhuis in Ludus opgeknapt, in 2015 is een dorp van waterleiding voorzien en nu staat de verdere verbetering van een dorpshuis op het programma. “Dit dorpshuis vervult een heel belangrijke functie in deze zeer armoedige omgeving. Hartelijk dank aan iedereen, die heeft meegewerkt en bijgedragen.”

Teel Yoba is tot september 2023 het 2e/3e wereldproject.

Enrico Kolk