Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Taalhuis zoekt nieuwe vrijwilligers voor coaching

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Taalhuis Zwartewaterland is op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers, woonachtig in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. “Je coacht een deelnemer, je helpt mee op de taalmorgens in de plaatselijke bibliotheek en/of je gaat mee met onze interessante taaluitstapjes in september”, legt het Taalhuis de taakomschrijving uit.

Op 8 september was het Wereldalfabetiseringsdag en ging in heel Nederland de Week van lezen en schrijven van start. “Ook in Zwartewaterland werden speciale uitstapjes georganiseerd. In Hasselt bezochten we in september molen de Zwaluw en de sociale moestuintjes. In Genemuiden en Zwartsluis maakten we een wandeling door het oude centrum.”

In onze samenleving is het volgens het Taalhuis uiterst belangrijk dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen Nederlands kunnen begrijpen, spreken, lezen en schrijven. “Daarnaast zijn rekenen en digitale vaardigheden van belang. Taalhuis biedt de mogelijkheid om beter Nederlands te leren; of je nu geboren bent in Nederland of in een ander land.” Tijdens individuele lessen van een uur, die taalvrijwilligers wekelijks verzorgen én tijdens de taalmorgens op donderdag wordt dit allemaal informeel geoefend. “Deze vaardigheden kwamen onlangs heel goed van pas tijdens de september-uitstapjes.”
Er zijn niet meer genoeg coaches om iedereen één-op-één te helpen. Daarom wordt binnenkort weer een basistraining taalvrijwilligers gegeven door de taalhuisdocent. “Er zijn nog een aantal plekken vrij. Heb jij tijd om je een paar uur per week je in te zetten voor deelnemers van het Taalhuis? Heb je minimaal een MBO-3 diploma, geduld en begrip voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden? Meld je aan voor de basistraining.”

Deze training vindt plaats in de bibliotheek in Staphorst op vrijdag 28 oktober, 4, 11 en 18 november van 14.15-17.15 uur. Informatie in mappen wordt kosteloos verstrekt, maar het is wel de bedoeling dat deelnemers na het volgen van vier modules ook aan de slag gaan als taalvrijwilliger van het Taalhuis. Informatie en opgave bij Elly Potgieter (taalhuisdocent) via 06-29232140 of taalpunt@bibliotheekstaphorst.nl. Mensen kunnen ook langskomen tijdens het spreekuur (16.00 tot 20.00 uur) in de bibliotheek in Staphorst op maandag.

Enrico Kolk