Borgmeier.
Borgmeier. Foto: Aangeleverd

Hasselters en Gaellemuniger spelen rol in oplossen pinpasfraude

Algemeen

HASSELT - De politie bedankte deze week drie inwoners voor hun alertheid. “Door oplettendheid en snel handelen hebben drie inwoners van Zwartewaterland een grote bijdrage geleverd in het oplossen van een aantal gevallen van pinpasfraude in het land”, aldus Charissa Borgmeier, de wijkagent van Hasselt, op Instagram.

Op dinsdagmiddag 27 september werd er kort na elkaar eenzelfde soort melding gedaan vanuit Hasselt en Genemuiden. “De strekking van beide meldingen was dat een man zich door middel van zijn kleding onherkenbaar maakte bij een pinautomaat”, schrijft Borgmeier.

Een getuige belde vanuit Hasselt met 0900-8844, een andere getuige liep achter de verdachte aan en kon daardoor een kenteken noteren. “In deze casus is het belangrijk dat er direct politie ter plaatse komt, dus mag er 112 gebeld worden”, legt Borgmeier uit.

Vervolgens ontving de wijkagent vanuit Genemuiden een bericht op WhatsApp. Een oplettende burger zag een vermomde man bij een pinautomaat en gaf dit direct door. “Daarbij werd ook een foto gedeeld met daarop het voertuig en het kenteken goed in beeld. In Genemuiden is het voertuig niet meer aangetroffen. Door de meldkamer van de politie is vervolgens landelijk de aandacht voor dit voertuig gevraagd.”

Later op de avond op diezelfde dag kwam het bericht dat de auto in het westen van het land was aangetroffen met twee inzittenden. In de auto werden verschillende bankpasjes aangetroffen en een grote hoeveelheid geld. Hierop zijn beide inzittenden door de politie aangehouden.

“Gedurende het onderzoek bleek dat een van de bankpassen afkomstig was van een ouder echtpaar uit Hasselt. Ze waren opgelicht door zogenaamde bankmedewerkers, iets wat helaas erg veel voorkomt. Na deze laffe daad hebben de daders direct geld gepind. Gelukkig onder het toeziend oog ook van eerst twee Hasselters en later een Gaellemuniger. Gedurende het onderzoek bleek dat beide personen dit niet voor de eerste keer hebben gedaan, waardoor er meerdere zaken kunnen worden gekoppeld”, vertelt Borgmeier, die de melders bedankte voor hun alertheid en het doen van de melding. “Verdachte situatie? Bel 112! Geen spoed wel politie? Bel 0900-8844. Anoniem een melding doen? Bel 0800-7000. Liever te vaak dan te weinig”, aldus de wijkagent.

Enrico Kolk