Afbeelding
Foto: Aart van Dijk

Voedseltransport naar Oekraïne: ‘enerverend, vermoeiend én waardevol’

Algemeen

GENMUIDEN - Aart van Dijk uit Genemuiden ging onlangs naar Oekraïne, samen met een aantal andere vrijwilligers. Hij bracht voedsel en kleding naar het land in oorlog.

“We zijn met vijf vrachtwagens en opleggers en een auto met paardentrailer die kant op geweest”, vertelt hij. “Benny Wezenberg en Van de Vechte uit IJsselmuiden en Verhoek Genemuiden stelden de trailers, Van der Weerd uit Grafhorst twee trekkers, Gerrit van Werven met zijn vrouw en Van Dijk containers uit Genemuiden hebben een trekker beschikbaar gesteld. Gert Koekoek uit Dronten is meegeweest met zijn Oekraïense vriendin.” 

Elke vrachtauto had dubbele bemanning. “En Henk Jan van der Weerd had drie dubbele bemanning. Het was een enerverende en vermoeide reis, maar wel waardevol”, aldus Van Dijk.

Het konvooi ging uit van de stichting Grafhorst helpt Oekraïne, in samenwerking met Hervormde gemeente de Hoeksteen. Wekenlang werd er voedsel en winterkleding gebracht en zijn er veel financiële donaties gedaan. 

Mede daardoor konden pallets met levensmiddelen worden besteld bij de supermarkten in IJsselmuiden. Vrijwilligers hebben dit ingepakt en klaargemaakt voor transport.

Begin deze maand is op een maandagmorgen in alle vroegte het konvooi richting Oekraïne uitgezwaaid, nadat burgemeester Sander de Rouwe van Kampen en gedeputeerde Bert Boerman een toespraak hielden. Daarop aansluitend werd gezongen en sprak dominee G.H. Labooy een gebed uit.

Al het voedsel en alle kleiding is veilig aangekomen in Oekraïne en daar overgedragen aan inwoners van het land.

Het transport nam ongeveer een week in beslag.

Enrico Kolk