Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten - Alje Zandt

Inloopbijeenkomst over vernieuwing van de wandelroutes

Algemeen

ZWARTSLUIS – MarketingOost houdt samen met de gemeente een inloopbijeenkomst over nieuwe wandelroutes. Het nieuwe ontwerp ligt ter inzage en is er nogmaals ruimte voor tips en reacties. De inloopbijeenkomst vindt plaats op 8 november van 16.00 tot 20.00 uur in Hotel Zwartewater.

Routebureau MarketingOost vernieuwt in 2024 in opdracht van de gemeenten Zwartewaterland, Zwolle, Kampen, Staphorst en Steenwijkerland het wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel. Dat gaat in totaal om meer dan 1.000 kilometer aan routes. Er komt een nieuw ontwerp van het huidige wandelroutenetwerk en alle borden en panelen worden vervangen.
Het proces is al in het voorjaar in gang gezet. Belangstellenden en geïnteresseerden konden tijdens de inloopbijeenkomsten in april al voor het eerst ideeën, tips en verbeteringen aandragen. In de afgelopen maanden heeft het routebureau mede op basis van die inbreng een nieuw ontwerp gemaakt. Dit ontwerp ligt ter inzage. “Mensen krijgen nog een keer de kans inbreng te geven over wandelroutes in hun woonomgeving”, zegt Jakob Ponstein, coördinator van het routebureau.

In grote lijnen blijft de opzet van het populaire wandelnetwerk hetzelfde. De systematiek van een aantal gekleurde rondwandelingen vanaf één startpunt blijft gelijk. “Mensen willen het gemak van het volgen van één kleur en automatisch weer terugkomen bij het startpunt. In het nieuwe ontwerp hebben we kritisch gekeken naar de belevingswaarde van de wandelrondjes. Rondjes die met name over lange asfaltwegen gingen, hebben we bijvoorbeeld verwijderd. Daartegen over staat dat we dankzij de inbreng van inwoners ook nieuwe verrassende paden hebben kunnen toevoegen. Een ander verbeterpunt is dat bijna ieder startpunt nu beschikt over een wandelrondje van een uur en een rondje van twee uur. Vanuit die basis zijn er specifieke rondjes toegevoegd voor kinderen of met een mooi (cultuurhistorisch) thema”, aldus Ponstein.

Het is de bedoeling dat het nieuwe ontwerp nog dit jaar definitief wordt vastgesteld. Het ligt in de planning dat vanaf april 2024 tot en met september 2024 alle borden en panelen in het veld worden vervangen. Meer informatie is te vinden op www.routenetwerkennoordwestoverijssel.nl.

Enrico Kolk