Afbeelding
Foto: Bas Wilberink

Matthäus-Passion in de Grote kerk van Hasselt

Algemeen

HASSELT - “Bij mijn weten is het de eerste keer dat de Matthäus-Passion in de Grote kerk van Hasselt wordt uitgevoerd”, zegt Johan van Arnhem. Met zijn eventorganisatie ConsoloNL organiseert hij de Matthäus-Passion in Hasselt, die wordt uitgevoerd op zaterdag 23 maart.

De Matthäus-Passion vertelt het verhaal van Jezus’ laatste dagen. Hij wordt verraden, berecht, gekruisigd en begraven, wat allemaal te horen is in een oratorium van de bekende componist Johann Sebastian Bach. Het is bijna 300 jaar geleden dat dit oratorium voor het eerst werd uitgevoerd. Dat gaat Ars Musica, onder leiding van Patrick van der Linde, nu in Hasselt doen. “Vorig jaar hebben we dat in Rouveen in de Levensbron gedaan, dat was een groot succes”, vertelt Van Arnhem. 

Nu werd er gezocht naar een andere locatie. Er werd gedacht aan de Bovenkerk in Kampen, maar ook de Grote kerk van Hasselt sprak aan, mede door de akoestiek. “We dachten dat het niet zou passen qua opstelling, maar ze hebben het precies uitgemeten en het kan. Ik denk dat het geweldig klinkt in zo’n historische kerk.”
Ars Musica is inmiddels volop aan het repeteren voor de uitvoering van het oratorium. “Er zijn twee koren bij”, vervolgt Van Arnhem.

“En daarnaast hebben we Frans Fiselier, die de Christusfiguur uitbeeldt, Adriaan de Koster als de evangelist, Margreet Rietveld zingt sopraan, Robert Kuizenga alt, Kieran White is tenor en Benjamin Bevan zingt als bas.”

Het grote orgel zwijgt bij deze uitvoering. “Er is een kistorgeltje bij”, legt Van Arnhem uit. Kaarten voor de uitvoering zijn te verkrijgen via consolonl.nl. Er is ook een VIP-arrangement, dat bestaat uit ontvangst met koffie en thee, een inleiding door de dirigent een na afloop een hapje en drankje tijdens een meet en greet met de muzikanten.

Enrico Kolk