Afbeelding
Foto: Gerrit-Dinant ter Harmsel

Eline van de Weg is de verkeerskanjer van dit jaar

Algemeen

GENEMUIDEN – Voorsorteren, een ruime bocht naar links, achterom of naar links/rechts kijken en duidelijk richting aangeven. Dat zijn de meestgemaakte fouten tijdens het praktisch verkeersexamen, dat afgelopen donderdag werd gehouden voor leerlingen van groep 7.

Maar niet alleen de leerlingen werden in de gaten gehouden. “Een aantal controleposten heeft wel ernstige voorrangsfouten en onveilig gedrag bij volwassen bestuurders van auto’s en fietsen gesignaleerd. De meeste controleposten klaagden over de snelheid van sommige automobilisten”, schrijft Veilig Verkeer Nederland (VVN) in een persbericht.

“Veel bestuurders reden harder dan de toegestane 30 kilometer per uur. Deze snelheid geldt in de gehele bebouwde kom. Met name in de Simondsstraat, ter hoogte van de overgang Baxstraat-Beatrixstraat, werd veel te hard gereden. Er werd daar geen voorrang verleend aan verkeer van rechts. Ook de in- en uitritconstructie (doorlopende stoep) bij de Oosterbrugstraat-Oosterkaai, is veel weggebruikers niet duidelijk. Al het kruisende verkeer heeft op deze kruising voorrang op verkeer uit de Oosterbrugstraat.”

Overigens reed het leeuwendeel van de leerlingen de 6,5 kilometer lange route foutloos. Zij maakten geen ernstige fouten en vertoonden geen onveilig gedrag. Net als vorig jaar haalde groep 7 van de Eben-Haëzerschool de hoogste score. Die leerlingen hadden gemiddeld de hoogste score bij het theorie-examen (22 goed) en gemiddeld het laagste aantal fouten bij het praktijkexamen. Zij krijgen de verkeersbeker voor de beste verkeersschool 2024 uit handen van wethouder Maarten Slingerland.

Eline van de Weg van deze school was de beste leerling. Zij had alle 25 opgaven goed in het theorie-examen en 1 klein foutje bij het praktijkgedeelte. Ook zij kreeg een beker van de wethouder.

In totaal deden zo’n 130 leerlingen verkeersexamen. Maandag 25 maart was het theoretisch onderdeel. Dat bestond uit 25 vragen, waarvan er 16 of meer goed moesten zijn. Alle leerlingen slaagden, waarvan een derde na een herkansing. Het slagingspercentage landelijk was 53 procent voor het, door VVN omschreven als ‘pittig’, examen.

Donderdag volgde het praktisch gedeelte, waarbij de leerlingen startten bij d’Overtoom en zelfstandig de route reden. “Het was gedurende de fietsrit overwegend droog. Gelukkig hadden veel kinderen samen met hun ouders of in schoolverband de route verkend. Zowel de leerlingen als de controleposten hebben van een mooie en leerzame morgen genoten.”
VVN blikt positief terug op het verkeersexamen. “De kinderen hebben Genemuiden in ieder geval weer een stukje verkeersveiliger gemaakt. Nu maar hopen dat ze het geleerde ook toepassen in de praktijk en zich in het verkeer gedragen zoals het moet als ze ouder worden. Veilig Verkeer begint nu.”

Enrico Kolk