Afbeelding

Stichting Sluuspoort krijgt 1.200 euro voor infopanelen over turf

Cultuur

ZWARTSLUIS - Stichting Sluuspoort in Zwartsluis krijgt van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel 1.200 euro voor educatieve informatieborden over de Sluziger geschiedenis van de turf(overslag). Deze borden komen te staan bij de Tuin van Van Dijk, naast het Botterhuus.

De historie wordt straks uitgebeeld op waarschijnlijk ?vier flinke infopanelen' met daarop uitvergrote foto's met tekst, aldus Eefje Bols van Sluuspoort. ?Momenteel zijn veel vrijwilligers van de Sluuspoort weg, in verband vakanties en het mooie weer. Ik verwacht dat we de plannen vanaf de tweede helft augustus verder kunnen ontwikkelen. Dan kunnen de borden er in het najaar wel staan.?

De stichting wil er ook een prieel bij bouwen. ?We hebben iets minder geld gekregen dan we hadden aangevraagd?, legt Bols uit. ?We gaan kijken of er voor het prieel nog geld bij moet of dat we dat op een andere manier gaan doen.?

Zwartsluis heeft met de turfeilanden een rijke turfgeschiedenis. ?Kleine turfschepen kwamen vanuit het achterland, waarna de turf in Zwartsluis overgeladen werd op grotere schepen?, legt Bols uit. ?De losse werknemers kregen daarvoor per mand uitbetaald, het mandengeld.?

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar aan 62 projecten een financiële bijdrage toegekend. Daarvan is Sluuspoort de enige in de gemeente Zwartewaterland. Samen met de toewijzingen uit een aantal CultuurFondsen op Naam, werd in totaal een bijdrage van 141.230 euro toegewezen in de sectoren muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, letteren, culturele vorming, monumentenzorg en natuur.