Afbeelding
Foto: Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 37: Tijdslot

Sport

(door Gerard Meijeringh)

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

"Kom nu bij ons winkelen. Reserveer nu snel je tijdslot", zegt een man in een commercial op de radio, net nadat ik de auto ben ingestapt. Iedere periode heeft zijn eigen kenmerkende woorden en uitdrukkingen. Dat geldt zeker voor deze coronaperiode. Tijdslot is zo’n woord. Vroeger hoorde je het nauwelijks, nu slaan ze je ermee om de oren.

In 2017 raakte ik voor het eerst vertrouwd met het woord. Het had te maken met diskjockey Rob Stenders. In 2017 dacht hij bij NPO Radio 2 zonder problemen te kunnen overstappen van AvroTros naar BNNVara en op dezelfde voet verder te gaan. Dezelfde tijd (tijdslot) en hetzelfde programma. Ondanks beloften van verschillende invloedrijke personen, liep het anders. De omroepbobo’s van AvroTros wilden het tijdslot van 14.00 tot 16.00 uur op werkdagen niet afstaan en Stenders ging even kopje onder in het Hilversumse moeras. "Wie het tijdslot van Stenders overneemt, wil AvroTros nog niet zeggen”, stond te lezen in een bericht. Het was voor het eerst dat het woord tijdslot bij mij bleef hangen. Stenders werd op een zijspoor gezet, maar na protesten van luisteraars keerde hij terug bij NPO Radio 2. Zijn tijdslot wist hij terug te veroveren.

Het schiet allemaal door me heen wanneer ik door een commercial op een bepaald spoor ben gezet. Ik slinger mijn playlist, Gerards Verrukkelijke Platenbonanza Pareltjes, aan. Ik draai de weg op en het genieten kan beginnen. Het is tijd voor The Slackers. Uit mijn boxen komen de klanken van het nummer ‘I’ll Stay Away’. Rustig achter het stuur zitten is voor mij tijdens dit prachtige ska-nummer bijna niet mogelijk. Jammer genoeg is het na 3.52 minuten uit met de pret. Maar de volgende muzikale surprise is ook zeker de moeite waard. Uit mijn speakers klinkt MEH van de Groningse pretpunkband De Boegies. Plotseling wordt het nummer ruw onderbroken door de verkeersinformatie. “Ik geef de boel vrij. Nederland is filevrij”, hoor ik een man zeggen. Ik verlang terug naar het stemgeluid van Eddy Huizing, de zanger van De Boegies, bij de liefhebbers beter bekend als Piepke, maar een terugkeer naar mijn playlist op Spotify blijft uit. Mijn telefoon heeft het begeven. Batterij leeg? Niet verstandig om te checken tijdens het rijden.

Ik druk de radio aan. Ik twijfel tussen NPO Radio 2 en Radio Veronica. Ik kies voor optie 1. Ik mag graag luisteren naar Wouter van der Goes, dat trekt me over de streep. Mijn aarzeling verbaast me. Het heeft alles te maken het vrij recente vertrek van Rob Stenders bij NPO Radio 2. Ik ben een groot liefhebber van deze diskjockey. Enkele weken geleden maakte hij bekend dat hij overstapt naar Radio Veronica. Het was een mededeling die ik al veel eerder had verwacht. Vervolgens werd Stenders op kinderachtige wijze snel op een zijspoor gezet en kon Frank van ’t Hof de kastanjes uit het vuur halen. Hij moest in no-time een programma in elkaar timmeren voor het door Stenders verlaten tijdslot en dat was en is nog steeds te horen. Het is gek, maar na het vertrek van Stenders stem ik veel minder af op NPO Radio 2. Het is net of de platen een stuk minder lekker klinken. Kinderachtig, maar ik ervaar het wel zo.

Op de radio hoor ik een commercial van een groot winkelbedrijf. "Winkelen is weer mogelijk. Kies je favoriete tijdslot”, spreekt een man. Tijdslot, een woord dat eigenlijk prima past bij deze tijd. Je tijd om eindelijk eens iets te doen wat je leuk vindt, wordt begrenst. Aan de andere kant geeft het ook perspectief. Versoepeling, je mag weer iets doen wat eerder niet mocht. Stenders zal het woord tijdslot met vreugde omarmen. Voor hem staat het voor uitdaging, nieuwe kansen en een droom die eindelijk uitkomt. Hij kan een radiozender naar z'n hand zetten, iets wat hij altijd graag heeft gewild. Stenders heeft straks bij Radio Veronica als zendermanager alle tijdsloten in handen en ook zijn eigen tijdslot als dj. Het kon minder. Een luxe in coronatijd.

Gerard Meijeringh