Een beeld van de Omloop van Noordwest Overijssel uit 2017.
Een beeld van de Omloop van Noordwest Overijssel uit 2017. Foto: Erik Eenkhoorn

Omloop van Noordwest Overijssel is toe aan 50ste editie

Sport

GENEMUIDEN - De wielerklassieker L&M Workwear Omloop van Noordwest Overijssel staat komende zaterdag voor de 50ste keer op het programma. De bekende Overijsselse race is een belangrijke indicator van veelbelovend wielertalent. “Met dank aan diverse regionale ondernemers en een grote stabiele hoofsponsor, gaan op zaterdag 2 april maar liefst 450 (inter)nationale renners en rensters, in drie wedstrijden, de strijd met elkaar aan vanaf het terrein van Heutbouw aan de Nijverheidstraat te Genemuiden”, laat de organisatie weten.

Met het organiseren van de 50ste editie bereikt de wielerklassieker een mijlpaal en dat maakt het bestuur van Stichting Wielerpromotie ‘supertrots’. “De afgelopen jaren waren moeilijk om te organiseren met alle coronamaatregelen. Wielrenners die graag wilden, maar de situatie was er niet naar. Om die reden is tot tweemaal toe de omloop in september georganiseerd in plaats van het voorjaar. Maar we zijn weer terug op onze eigen plek op de wielerkalender en daar zijn we maar wat blij om, aldus voorzitter Jan Bos.

L&M Workwear uit Genemuiden, heeft voor nog eens drie jaar zijn naam aan de “Omloop van Noordwest Overijssel” gekoppeld. Hiermee heeft stichting wielerpromotie Genemuiden een stabiele partner gevonden voor de 50ste editie, maar ook voor de komende jaren. 

Naast L&M Workwear kent Stichting Wielerpromotie Genemuiden meerdere grotere en kleinere sponsoren die deze mooie wielerkoers een warm hart toedragen. Zonder deze sponsoren maar ook de vrijwilligers is een dergelijk groot evenement niet te organiseren. Voorzitter Jan Bos glundert ook door te zeggen dat er nog steeds vrijwilligers op de wachtlijst staan. “We hoeven nooit te zoeken. Dat wil bij andere evenementen wel eens anders zijn.”

Komende zaterdag worden maar liefst drie wielerkoersen verreden. Om 9.00 uur starten de nieuweling-meisjes (15-16 jaar)/junior-vrouwen (17-18 jaar). Drie uur later gaan de nieuwelingen (jongens 15-16 jaar) van start en als laatste categorie worden om 15.00 uur de junioren (jongens 17-18 jaar) weggeschoten. Van de plaatselijke wielervereniging Noordwesthoek staan Joyce en Naomi Mulder uit Meppel bij de nieuweling-meisjes/junior-vrouwen aan de start. 

Regionale favorieten zijn er ook, maar niet in het shirt van WV Noordwesthoek. Joelle Eenkhoorn uit Genemuiden en Fien Winters uit Hasselt zijn wel de dames die het dichtst bij de start en finishstreep wonen. Naast hen starten Elise Timmerman uit Staphorst en Carmen van Veen uit Zwolle voor de 50ste editie van de Omloop van Noordwest Overijssel. In de categorie nieuwelingen en junioren staan in een combinatieploeg voor de Noordwesthoeker Bart Kortleve en Lars Smit uit Havelte aan het vertrek. 

Ook dit jaar kan de Omloop van Noordwest Overijssel zich weer verheugen op buitenlandse interesse. Zoals gewoonlijk heeft de omloop veel aantrekkingskracht op de Belgische zuiderburen. Dit jaar ook belangstelling, bij de dameskoers, vanuit België, Finland en zelfs Frankrijk. De Omloop vormt een belangrijke opstap naar het professionele wielrennen. “Niet voor niets noemt men de Omloop van Noordwest Overijssel een koers die je gereden móet hebben. Als je deze wedstrijd wint, dan ben je een grote.” 

De bijzondere Overijsselse klassieker gaat zaterdag 6 april van start vanaf het terrein van Heutbouw in Genemuiden, waar bezoekers eveneens de finish kunnen aanschouwen. De nationale en internationale renners zullen zes keer door Hasselt en Zwartsluis rijden en driemaal door de kop van Noordwest Overijssel. Geïnteresseerden kunnen de exacte route en bijbehorende vertrek- en aankomsttijden vinden op www.omloopnwo.nl. Via Instagram “omloopnwo” is het evenement ook te volgen.

Gerard Meijeringh