Fay Boxum (midden) wint vijf gouden medailles op NK junioren.
Fay Boxum (midden) wint vijf gouden medailles op NK junioren. Foto: Debby Boxum

Fay Boxum zwemt nog drie keer naar NK-goud

Sport

ZWARTSLUIS – Fay Boxum voegde zondag nog eens drie gouden medailles toe aan haar indrukwekkende oogst. Vrijdag en zaterdag zwom ze ook al twee keer naar goud en een keer naar zilver op het NK Junioren in Eindhoven.

Op de laatste middag wilde de 14 jarige DZ&PC zwemster maar liefst vier starts afwerken. Op de eerste 100m vrije slag lukte het nipt niet om de favorietenrol waar te maken. Met 58,24 kwam er een keurige tijd op de klokken maar Juliëtte Woltjes uit Veenendaal was met 57,57 duidelijk een maatje te groot, waardoor er zilver restte voor Boxum. 

Daarna was er op de 50m vrije slag en 100m rugslag glansrijk goud voor Boxum die juist op die afstanden niet de snelste kwalificatietijd had staan. Met name het persoonlijke record van ruim 1 seconde op de 50m vrije slag in 26,96 sprak tot de verbeelding, maar de race op de rugslag was het spannends. Samen met Eline Ditewig uit Veenendaal en Silke Hooghiemstra van HZ&PC Heerenveen stormde Boxum op de finish af. Uiteindelijk won Boxum in 1:03,61, nipt voor Ditewig in 1:03,71 en Hooghiemstra in 1:03,72. Op de afsluitende 200m wisselslag leek het even spannend te worden, maar uiteindelijk won de CSE scholiere die toch ook overtuigend in 2:21,63.