Gerben Rijpkema.
Gerben Rijpkema. Foto: TU Delft Solar Boat Team

Hasselter Gerben Rijpkema op weg naar wereldkampioenschap

Algemeen

DELFT - De Hasselter Gerben Rijpkema werkt als Financial Manager mee aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team. Dat team is nu onderweg naar een wereldkampioenschap.

Het team heeft een jaar lang toegewerkt naar een droom: het realiseren van de eerste vliegende waterstofboot met het project Hydro Motion. De twintig studenten in het team hebben het voor elkaar gekregen: een zeewaardige boot, compleet uitgerust met een waterstofsysteem en supersterke draagvleugels onder de boot. Bij een snelheid van 22 kilometer per uur zorgen de draagvleugels ervoor dat de boot, een trimaran van ruim 1000 kilogram, boven het water vliegt. 

“Na de ontwerp-, productie- en testperiode is het tijd voor de laatste fase van dit project: het is tijd om te racen”, laat het team weten in een persbericht. Dat doet deze week mee aan het wereldkampioenschap op de open zee in Monaco, dat plaatsvindt van 8 tot 10 juli. De studenten doen dan mee aan de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge. Ze gaan voor de overwinning van de lange afstandsrace met de innovatieve boot. Hiermee willen ze de potentie van waterstof aangedreven boten demonstreren.

“Het wordt een enorm spannende wedstrijd”, volgens het team, dat spreekt van ‘geduchte tegenstanders vanuit de hele wereld’. Die tegenstanders zijn studenten maar ook bedrijven. Elektrische en op waterstof aangedreven boten strijden tegen elkaar op drie onderdelen: manoeuvreerbaarheid, de sprint en als belangrijkste de lange afstandsrace. Het Delfste team heeft zijn zinnen gezet op die laatste race. De waterstofboot is dan ook geoptimaliseerd om deze uitdaging aan te gaan: 6 uur lang varen op open zee zonder bij te tanken. Het team dat de grootste afstand aflegt, is de winnaar. De race is te volgen via de website en de sociale media kanalen van het TU Delft Solar Boat Team. Het team is nu bezig met de laatste voorbereidingen voor de wereldkampioenschappen in Monaco. Zo wordt er een racesimulatie uitgevoerd, waarin iedereen zijn of haar rol voor de wedstrijd kan voorbereiden.

Het team noemt de boot ‘een indrukwekkende verschijning’. “Een zeewaardige, ruim 8 meter lange trimaran, uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica, alle onderdelen om de boot krachtig voort te stuwen en de sterkste draagvleugels.”
De boot wordt bestuurd door drie piloten en haalt snelheden tot 40 kilometer per uur. In de boot van de studenten wordt waterstofgas onder hoge druk bewaard in een tank aan boord. De brandstofcel brengt deze waterstof samen met zuurstof uit de lucht en genereert zo elektriciteit. Hiermee wordt de motor aangedreven en vaart de boot. Onder de boot zitten drie sterke draagvleugels bevestigd. Die werken onder het wateroppervlak op vergelijkbare wijze als de vleugels van een vliegtuig. Bij de take-off speed van 22 kilometer per uur liften ze het gewicht zo’n 40 centimeter boven de golven uit. “Een spectaculair gezicht.” Wanneer de rompen van de boot boven het water vliegen, ondervinden ze drastisch minder weerstand dan in het water.

Enrico Kolk