Wethouder Slingerland controleerde ook al eens op fietsverlichting.
Wethouder Slingerland controleerde ook al eens op fietsverlichting. Foto: Enrico Kolk

Politie waarschuwt: ‘vanaf nu gerichte controles op fietsverlichting’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De politie gaat vanaf nu gericht controleren of fietsers hun verlichting wel aan hebben. Dat meldt wijkagent Charissa Borgmeier op Instagram.

“Fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is. Maar toch fietsen ze vaak zonder verlichting”, schreef Veilig Verkeer Nederland onlangs. “Bijvoorbeeld omdat de verlichting is vergeten, de batterijen leeg zijn, de verlichting kapot is of de verlichting gestolen is. Eenderde van de fietsers rijdt zonder licht. In de grote steden heeft zelfs de helft van de fietsers zijn licht niet in orde. En dat brengt risico’s met zich mee. Een goede verlichting helpt niet zozeer voor jouw eigen zicht maar is vooral bittere noodzaak zodat automobilisten je goed kunnen zien.”

Onder het motto ‘AAN in het donker’ slaan de gezamenlijke verkeersveiligheidsorganisaties (VVN, ANWB en Fietsersbond) de handen ineen om de jaarlijkse fietsverlichtingsactie tot een succes te maken. Dit najaar doen weer 3.000 wijkagenten mee aan de actie. 

Het doel van de actie is dat zoveel mogelijk fietsers worden gestimuleerd hun licht ook aan te zetten. Dit jaar stelt de ANWB 40.000 pakketten met sjablonen met spuitkrijt én een flyer met instructie beschikbaar. Daarmee kan de tekst ‘zet je licht aan’ op het asfalt worden aangebracht. Deze pakketten zijn gratis af te halen bij alle ANWB-winkels.

Enrico Kolk