Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Leerlingen Agnieten College naar Spanje voor klimaatproject

Algemeen

ZWARTSLUIS - Het Agnieten College wil haar grenzen verleggen en leerlingen inspireren om zich verantwoordelijk te voelen voor de aarde. Dit jaar start de school met het nieuwe Erasmus+ project Youth Climate Empowerment

Alle leerlingen uit klas 3 krijgen de mogelijkheid om klimaatambassadeur te worden. “Een mooie gelegenheid voor de leerlingen om een eerste internationale ervaring op te doen en samen te werken met leeftijdsgenoten uit andere Europese landen. De partnerscholen komen uit Denemarken, Duitsland en Spanje”, schrijft de school in een persbericht.

Die noemt de opwarming van de aarde ‘een van de grootste uitdagingen van deze tijd’. “De gevolgen zijn enorm en daarom werd er tijdens klimaatconferenties afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De opwarming van de aarde moet worden beperkt tot maximaal twee graden. Jongeren maken zich veel zorgen over het klimaat. In welke samenleving willen jongeren over twintig jaar leven en wat moeten we daar nu voor doen? Door mee te doen aan dit project krijgen jongeren een belangrijke stem”, aldus de school. 

In het eerste jaar gaat een groep leerlingen aan de slag met klimaatdoelen. De jongeren onderzoeken welke acties ze kunnen ondernemen. Duurzaam consumeren en produceren, het tegengaan van voedselverspilling, en groene energie zijn thema’s waar ze mee aan de slag gaan. Uiteindelijk wordt er een klimaatcampagne opgezet binnen het Agnieten College. Deze leerlingen reizen, als de situatie dit toelaat, dit voorjaar nog af naar Spanje.

In het tweede jaar gaat de school samenwerken met lokale organisaties. “De klimaatdoelen worden opnieuw bekeken en oplossingen op het gebied van transport, afval, stadsplanning en energiegebruik worden bedacht. Het plan is om samen met de gemeente een regionale klimaatcampagne op te zetten. De internationale bijeenkomsten zijn in Duitsland en Nederland”, legt de school uit. “In het derde jaar wordt het project afgesloten in Denemarken.”

Met de deelname aan dit project hoopt de school niet alleen een bron van inspiratie te zijn voor haar leerlingen, maar ook voor de brede gemeenschap rondom de school.